Делът на земеделието в БВП у нас е намалял до 4-5% след влизането ни в ЕС

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Днес в “Дома на Европа” в София се проведе конференцията “ТПТИ – влияние върху българското земеделие и представяне на доклада на Европейския парламент с препоръки към преговорния процес”. Събитието беше организирано от евродепутата Момчил Неков.

Доц. Божидар Иванов и Диляна Митова представиха доклад на Института по аграрна икономика (изготвен и съвместно с Нона Маламова) относно българските земеделски сектори, които биха имали икономическа изгода от споразумението, пред кои има потенциал за развитие и кои са застрашени. Иванов посочи, че от 2007 г. делът на земеделието в БВП на страната се задържа на нива 4-5%, което е значително по-малко от преди влизането ни в ЕС, когато е бил 10-12%. Що се отнася до делението растениевъдство – животновъдство, растениевъдството доминира със 70% в общия дял на земеделието. Доц. Иванов обясни това със създадените стимули за растениевъдството – основно плащане, базирано на единица площ.

Относно продуктивността – през 2008 г. сме произвеждали 7 млн. тона зърно, през 2013 г. количеството се е увеличило до 9 млн. тона. Ръстът обаче не се дължи толкова на увеличение на добивите, колкото на увеличение на площите, заети с тези култури. При маслодайните култури също е регистрирано по-голямо производство – от 1,3 млн. тона през 2008 г. до почти 2 млн. тона. Производството на грозде обаче е намаляло с 10% за 6-7 г.

През 2013 г., която е била благоприятна за плодовете, се е стигнало до 200 хил. тона произведени плодове, отчете Божидар Иванов. Това по думите му е добър показател за последните години, но с оглед историческите данни има спад 4-5 пъти. Площите, заети с трите най-отглеждани у нас зеленчука – домати, краставици и пипер, са намалели два пъти. През последните години има намаляване и на млекопроизводството заради намаляване на поголовието, посочи Иванов.

По повод защитените наименования в ЕС и ТПТИ специалистът посочи, че идеята, която ще бъде взаимствана в Трансатлантическото споразумение, е тази от вече подписаното споразумение между ЕС и Канада – производители, които имат регистрирани търговски марки, използващи защитени наименования в Европа, ще имат възможност да продължат да ги произвеждат като задължително посочат на етикета това, че продуктът не е оригинален, че е произведен извън ЕС. Новите производители, които искат да ползват защитени в Европа наименования, ще могат да го направят, но ще трябва допълнително да уточнят, че това са имитационни продукти. Това се обмисля да залегне в текста на споразумението при разрешаване на казуса, посочи Божидар Иванов.

Анета Стефанова

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА