Дават помощ за щети, предизвикани от доматен миниращ молец

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Средства по схемата ще се отпускат през 2012 и 2013 година

На 4 април, Европейската комисия публикува в своя регистър схема за държавна помощ за България “Помощ за компенсиране разходите на земеделски производители, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на Доматен миниращ молец – Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera)”, съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Доматеният миниращ молец Tuta absoluta произхожда от Южна Америка и през последните години се разпространи  в редица страни от европейския континент. В България, видът е установен за първи път през 2009 г., с помощта на феромонови уловки в Пловдивски, Пазарджишки, Хасковски райони и в района на гр. София – стокова борса Слатина. През 2010 г. неприятелят е констатиран в нападнати партиди домати от Гърция и е установен върху феромонови уловки в 45 оранжерии с обща площ 1037 дка и на открито на 10 полета с площ 1353 дка.

Доматеният миниращ молец е един изключително агресивен вредител, който се разпространи бързо и през 2011 година е установен на територията на 21 области в страната. За ограничаване загубите и разпространението на Доматен миниращ молец – Tuta absoluta в страната, се изготви Национална програма от мерки за контрол срещу вредителя, в която е определен пакет от мерки за мониторинг и контрол.

С цел предотвратяване разпространението на неприятеля Доматен миниращ молец на територията на страната, бяха предприети действия от страна на държавата за подкрепа на сектора, чрез компенсиране на загубите на земеделските производители по закупуване на средства за растителна защита за предотвратяване и унищожаване на нашествието на вредителя, като се разработи схема за държавна помощ “Помощ за компенсиране разходите на земеделски производители, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на Доматен миниращ молец – Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera)”.

Целта на схемата е предотвратяване разпространението на неприятеля Доматен миниращ молец – Tuta absoluta на територията на страната, като помощта се предоставя под формата на компенсиране на част от разходите на регистрираните земеделски производители по закупуване на средства за растителна защита за контрол на  вредителя по културата домат, чрез изплащане частта от разходите на доставчиците.

При доказано от БАБХ, с лабораторен анализ, масово намножаване на вредителя по други зеленчукови култури, помощта ще се предоставя и за тях. Схемата ще се прилага през 2012 и 2013 година. Предстои схемата да бъде утвърдена и от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие” за прилагане на територията на страната.

ЕТИКЕТИ:
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама