Данък “слънце” – ябълката на раздора

Златко Златков
Златко Златков
5 Минути

На 26 септември изпълнителният директор на БЕХ Боян Боев е изпратил писмо до парламента и Министерството на икономиката и енергетиката, в което предлага държавата да обложи с 30-процентен данък приходите от производство на електричество от слънце (фотоволтаици), за да се да се подпомогне Националната електрическа компания (НЕК) и да се даде възможност за по-ниски цени на енергията за домакинствата. В предложението има противоречие – в мотивите се говори за възобновяема енергия, а в разписания законов текст се споменават само слънчевите централи. То беше разкритикувано от депутатите като твърде рискована мярка за покриване на финансовия дефицит в държавната енергетика. Инвеститори пък видяха груба държавна намеса, опит за фалиране на бизнеса им и прехвърляне на проблеми от държавни към частни компании, пише “Капитал Daily”.

В писмото мярката е аргументирана с подобни практики в Чехия, Франция и Гърция, които през последните години също изпитаха рязко нарастване на зелените мощности. Идеята идва точно когато Върховният административен съд се произнесе и последните дела на ВЕИ производители срещу такса достъп. Тя изземваше до 40% от приходите на централите и до обявяването й за незаконна от сектора бяха събрани над 300 млн. лв.

Другото предложение е като цяло да се намали производството на възобновяема енергия чрез ограничения при диспечирането на мрежата. Освен това според холдинга годишната квота за изкупуване на енергия от “местни първични енергийни източници (на гориво)” трябва да се удвои. Това може да се тълкува като реверанс към централите на въглища или биомаса. БЕХ предлага още и да се отмени задължителното изкпуване на ток от зелени мощности и когенерации, свързани към разпределителните мрежи на EVN, CEZ и Energo-pro.

Идеите на БЕХ не срещат подкрепа сред другите народни представители, защото данъкът ще доведе до изостряне на проблемите. “Това е ликвидационна мярка, особено ако се комбинира с ограничение на производството”, коментира Явор Куюмджиев от БСП, който е зам. председател на комисията по енергетика в парламента. По думите му не са дооценени рисковете от съдебно обжалване на такъв данък и от ситуация, в която държавата отново да бъде принудена да връща пари, какъвто е случаят в Испания. Освен това според депутата около 60% от инвеститорите в България са чуждестранни и могат да си търсят правата по Закона за насърчаване на инвестициите. Отрицателен ефект би имало и върху банките, които кредитират сектора.

Според Делян Добрев от ГЕРБ би било много трудно данъкът да бъде обоснован. “Основното опасение е, че прехвърлянето на пари от бюджета към НЕК може да се изтълкува от Европейската комисия като държавна помощ”, каза депутатът, който беше енергиен министър в кабинета “Борисов”. И Куюмджиев, и Добрев бяха категорични, че зелените централи трябва да участват на пазара за балансираща енергия и да плащат при свръхпроизводство или недостиг спрямо предварителния график. Така могат да се наберат около 300 – 400 млн. лева годишно, изчисли червеният депутат. Друга възможност е да се използват приходите от продажба на парникови квоти, каквото предложение беше внесено през юни от БСП и ДПС.

Заради пускането стотици мегавати соларни проекти през 2012 г. БСП обвини правителството на ГЕРБ, че е създало хаос. Включените към мрежата съоржения обаче са с договори, подписани по Закона за възобновяемите източници от 2007 г. и поправките му от 2008 г., обясни Добрев, насочвайки упреците към тройната коалиция.

Логично критики към идеята дойдоха и от инвеститорите във възобновяема енергия, които за пореден път се оплакаха от непоследователните политики към сектора. “Подобно решение би довело до фалит на цял един сектор и допълнителна дестабилизация на общия икономически климат в страната”, обявиха в официално становище от Българската фотоволтаична асоциация (БФА). Според съобщението данъкът би поставил под въпрос инвестиции за над 3 млрд. евро. От организацията настояват за международен одит на държавния холдинг. “Без публично да се покаже истината за финансовото състояние на БЕХ, не може да се търсят каквито и да било решения за оздравяване и устойчиво функциониране на сектора”, пишат още от фотоволтаичната асоциация.

Инвеститорите във вятърни мощности видяха злоупотреба с власт и груба държавна намеса в електроенергийния пазар. Предложението на БЕХ е обезпокоително и “ако бъде осъществено, ще предизвика нова вълна от съдебни дела и окончателно унищожаване на доверието на инвеститорите”, се казва в съобщение на Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА). С представените идеи, твърдят от организацията, БЕХ се опитва да забави реформите в енергетиката и да прехвърли финансовите проблеми под шапката на холдинга върху другите пазарни играчи.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА