COVID-19: Какво е правилното поведение в кухнята

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Опасността от зараза с новия коронавирус дебне отвсякъде, затова от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) разработиха указание относно боравенето с храни. Ето някои от най-полезните съвети, които можете да спазвате в кухнята:

  • На първо място особено важно е старателно да измивате ръцете си със сапун и топла вода преди и след пазаруване, тъй като така ще предпазите както себе си, така и околните.
  • Също толкова важно е стриктно да спазвате в кухнята си хигиенните правила, с които обикновено се предпазвате от хранителни отравяния.
  • Съхранявайте правилно храната си (всякакви контакти между храните, които се консумират сурови, и готвените ястия трябва да се избягват), отстранявайте външната опаковка преди да приберете храните за съхранение (например картонените опаковки, когато има и вътрешна пластмасова опаковка), като същевременно запазвате важната информация, като срок на годност.
  • Системно измивайте плодовете и зеленчуците с чиста вода, особено ако няма да ги готвите (COVID-19 загива при термична обработка).
  • Предотвратявайте заразяване чрез кухненските прибори и съдове (ножове, чинии и др.), като внимателно ги измивате с почистващ препарат между използването им за различни хранителни съставки.
  • Спазвайте инструкциите за готвене (време, температура) за храните, които са предназначени за консумация след термична обработка.
  • Мийте ръцете си с топла вода и сапун, преди да започнете да подготвяте или готвите храната, както и след като сготвите ястията.
  • Хладилникът и кухненските повърхности следва да се почистват по обичайния начин, макар и по-често.
  • Не бива поради предпазните мерки срещу COVID-19 да забравяте класическите правила за избягване на хранително отравяне при готвене в домашни условия, които са все така валидни и предпазват от хранителни заболявания, които биха натоварили допълнително здравните заведения.
СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама