Чушката „Български морков“ подлютява храната на американците

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Сега е времето за засаждане на семената на лютата чушка

„Български морков“ е наименованието на сорт люта чушка, която в САЩ отдавна се използва за подлютяване на храните. Сортът няма официална регистрация у нас, но вирее добре на родна почва. Това каза за „Агрозона“ Александър Кюркиев от Chilli Hills,  който се занимава с производство, преработка и търговия на люти чушки. През последните години той успя да популяризира храните от люти чушки, особено сред българите с по-висока покупателна сила. Продуктите на българската компания са натурални и се отнасят към групата на занаятчийските храни. Тръпката от екстремния вкус пък бързо буди любопитството на феновете на лютото.

„Горди сме с това, че донесохме единствената люта чушка от България, позната масово извън пределите на страната. Открихме я, докато със съпругата ми бяхме в САЩ. Донесохме я и видяхме, че наистина се развива добре в този регион.“, разказа Александър Кюркиев. Легендата гласи, че сортът е бил пренесен от емигранти в САЩ по време на Студената война. От тогава на американска почва е познат като „Български морков“, вероятно заради оранжевия цвят и типичната форма, по думите на Александър Кюркиев. В България чушката е известна още като Румънка. Вкусът ѝ в суров вид плодово-цитрусов и след консумация оставя люти нотки. Влагат я предимно в сосове със средна степен на лютивост – между 10 000 и 30 000 сковила, което е около 10 пъти по-люто от известната Халапеньо. Зеленчукът е богат на източник на витамин C, бета каротин, витамин А, калий, магнезий и желязо.

Нито един български сорт люта чушка няма официална регистрация от научен институт, посочва младият предприемач. Александър Кюркиев обаче вече успешно отглежда „Български морков“ на родна почва. Във фирмения магазин в София, както и в самата ферма в Кокаляне, която е първата по рода си в България, всеки може да получи безплатно семена на сорта, като част от кампанията на младите хора да популяризират отглеждането на сорта у нас. Именно сега е времето за засаждане, посочва Александър Кюркиев.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама