Червеното месо уврежда черния дроб

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Червеното и неправилно обработено месо води до чернодробно заболяване. Израелски учени поставиха отново месото под светлината на прожекторите, след като преди време то беше свързано с болести като рак, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Специалистите обявиха, че приема на червено месо води до Неалкохолна стеазтозна болест (НАСБ), пише foodnavigator.com. Основни причини са неправилната термична обработка на месото и прекаляване с количествата, които се приемат. Други фактори допринасящи за НАСБ са липсата на физическа активност, високата консумация на фруктоза и наситени мазнини.

Европейската здравна асоциация смята, че в САЩ и Европа почти 40% от населението имат тази болест. Около 20% от тях са изложени на риск от развитието на прогресивно чернодробно заболяване, което води до цироза на дроба. Като плашещото е, че 53% от децата страдащи от затлъстяване имат тази болест.

Неалкохолната стеатозна болест (НАСБ) е свързана с инсулинова резистентност, метаболитен синдром , затлъстяване и захарния диабет  тип 2 . Заболяването е свързано с непрекъснато повишаваща се смъртност, предимно при мъжете.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама