Борба с вредителите по лозата – полезни съвети

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
6 Минути

Справянето с вредителите по лозата е неотложна задача за всеки градинар, който иска да отглежда здраво грозде. Но как да се преборите ефективно и отговорно с насекомите и болестите, заплашващи реколтата ви?

Кои са най-често срещаните вредители по лозата?

Отглеждането на лоза е обвързано с някои трудности, свързани най-вече с атакуването и увреждането им от вредители. Ето някои от най-често срещаните, засягащи лозата:

 • лозов акар – причинява лозова краста. Това е инфекция, водеща до жълти или червени петънца по горната страна на листата. С течение на времето тези петна стават тъмни и крастави. Тези насекоми са изключително малки и почти не се виждат с просто око
 • гроздова муха – появата ѝ води до гниене на гроздето, тъй като полага яйцата си в гроздето, откъдето личинките се хранят с плодовете;
 • лозова гъсеница (гроздов червей) – пораженията, които нанася, са огромни, защото се храни със зелените части на гроздето;
 • какавида – битово насекомо, хранещо се със сока на растението. Това води до неговите деформации и отслабване;
 • лозов молец – личинките му се хранят с листата и гроздето на лозата, което е свързано със сериозни загуби в реколтата;
 • лозов червей – храни се с корените на растението. По този начин го отслабва и съответно намалява добивите.

Знанието за различните видове вредители и предпочитаните от тях условия за размножаване е ключово за ефективния контрол и унищожаването им, споделят експертите от Ню Фреш.

Органични методи за контрол на вашите лоза

Екологичното селско стопанство и устойчивите начини за отглеждане на растения набират все по-голяма популярност. Кои са основните органични методи за контрол?

1.   Биологичен контрол

Може да пуснете полезни насекоми, хранещи се с вредители и естествено регулират популацията им. Такива са брадатите хищници, които се нахвърлят на лозовите акари.

2.   Компост и био разтвори

Използването на такива биологични продукти може да подобри здравето на почвата. Това ще помогне на растенията да се справят по-добре с вредителите.

3.   Ръчно премахване

Въпреки че изисква повече труд, ръчното премахване е един от най-надеждните методи за контрол. Това е особено ефективно срещу гроздовите мухи и гъсеници.

4.   Засаждане на други растения

Някои растения, когато се отглеждат заедно с лозата, отблъскват вредителите или привличат хищници, които се хранят с тях.

5.   Сапунени спрейове

Действат като инсектицид, нарушавайки жизнените процеси на насекомите.

6.   Природни репеленти

Съставките на някои растения, като чесън, люти чушки и дори някои билки, имат отблъскващ ефект към определени напасти.

Тези органични методи предоставят безопасен и екологичен подход към отглеждането на лоза. Те не само предпазват растенията от вредители, но и може да допринесат за по-високо качество на гроздето и по-добър вкус на виното.

Комбиниране на различни методи за оптимални резултати

Интегрираният подход обединява разнообразни практики, като се цели постигането на максимална ефективност. Ето и един такъв съгласуван план за действие:

 1. Стартирайте с органични методи

Най-добре е първо да пробвате с органичните начини, защото са по-безопасни за околната среда и не са агресивни към полезните насекоми.

 1. Направете оценка на ситуацията

След това е важно редовно да проверявате лозата за признаци на вредители и болести. Така ще може да определите дали има нужда от по-агресивна интервенция.

 1. При необходимост използвайте химически препарати

“Ако не постигнете желаните резултати посредством органичните методи или инфестацията се задълбочи прекалено, има вероятност да се наложи да прибегнете до пръскане с химически препарати. Продуктите трябва да са конкретно предназначени за специфичния проблем и да следвате инструкциите внимателно”, споделя управителя на онлайн магазина против вредители Ню Фреш.

Идеята на интегрирания подход е да се съчетават различни методи, започвайки с най-безвредните и преминавайки към по-силните, но само при необходимост. Това помага за предотвратяване на излишното използване на химикали и за предоставяне на непрекъсната защита срещу вредители.

Защо ранната диагностика е ключова?

Навременната диагностика и превенция играят ключова роля в поддържането на здравословно състояние на лозето и съответно – качествена реколта. Благодарение на бързата реакция се избягва разрастването на проблема, което означава, че откриването на проблема в по-ранен етап спестява значително време и усилия. Какво да направите, за да предотвратите появата на вредители?

 • редовни проверки – проверявайте лозата си редовно, за да може да откриете определени индикации, ако има такива. Гледайте за признаци като изсъхнали или обезцветени листа, дупки или други видими промени;
 • мониторинг на насекомите – използвайте лепенки или други средства за мониторинг, чрез които да следите активността на вредните насекоми в района на лозата;
 • биологичен контрол – въведете полезни насекоми, като превантивна мярка;
 • добри агрономски практики – поддържайте зоната около лозата чиста от плевели и други растения, служещи като убежище или източник на храна за тези неприятели.

Освен да бъдете нащрек, редовните проверки и контрол помагат за бързото откриване на вредители. Така своевременно ще може да предприемете действия и да спасите реколтата си.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements