Компаниите, които членуват в Съюза на пивоварите в България са поели доброволен ангажимент да обявят колко калории се съдържат в бирата, която произвеждат. Засега хранителната стойност на пивото може да се види в сайтовете на фирмите производители, а до края на следващата година тези данни ще са отпечатани и на етикетите. Това стана ясно от думите на Ивана Радомирова, изпълнителен директор на съюза. Няма законово изискване за това, както е при другите храни, но решението е в синхрон с общоевропейските инициативи на пивоварния сектор за отговорната консумация на бира. В международно проучване на GFK за необходимостта от такъв вид информация за пивото, 72% от респондентите приветстват възможността информацията за калориите и хранителното съдържание на бирите да се посочва от пивопроизводителите и оценяват този подход като важен за консуматорите.
Към тематиката на събитието, свързано с доброволния ангажимент на пивоварите се присъедини и шеф Андре Токев, който сподели някои от тайните за успешното съчетаване на ястия с различни видове пиво за перфектно вкусово усещане и балансиран начин на хранене. Съчетаването на пиво с храна, освен вкусова има и чисто практическа полза за балансираното хранене и активния начин на живот.
Бирата не е с висока калорийна стойност и това я прави добър избор при комбинацията с различни храни, още повече, че в световен мащаб се нарежда като третата най-консумирана напитка след водата и чая. По данни на СБП в 100 мл светло пиво има между 43-45 калории, в тъмната бира има около 48-52 kcal (калории), вайс пивото има 45, а червеното – 51 калории. Безалкохолната бира съдържа между 18 и 23 калории на 100 мл. Пивото няма мазнини и сол и съдържанието на въглехидрати е 1-2 гр.
Шеф Токев, представи светла, вайс, червена и тъмна бира в хармонична комбинация с подбрано четири степенно меню. Основните съвети, които той споделя са, че по-леките ястия се допълват най-добре със свежия вкус на светлите бири, докато по-тежките блюда с повече подправки изискват по-силно, плътно и с богати нюанси пиво.