БГ пивоварите обявяват доброволно калориите в бирата

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

 

Компаниите, които членуват в Съюза на пивоварите в България са поели доброволен ангажимент да обявят колко калории се съдържат в бирата, която произвеждат. Засега хранителната стойност на пивото може да се види в сайтовете на фирмите производители, а до края на следващата година тези данни ще са отпечатани и на етикетите. Това стана ясно от думите на Ивана Радомирова, изпълнителен директор на съюза. Няма законово изискване за това, както е при другите храни, но решението е в синхрон с общоевропейските инициативи на пивоварния сектор за отговорната консумация на бира.   В международно проучване на GFK за необходимостта от такъв вид информация за пивото, 72% от респондентите приветстват възможността информацията за калориите и хранителното съдържание на бирите да се посочва от пивопроизводителите и оценяват този подход като важен за консуматорите.img_2810

Към тематиката на събитието, свързано с доброволния ангажимент на пивоварите се присъедини и шеф Андре Токев, който сподели някои от тайните за успешното съчетаване на ястия с различни видове пиво за перфектно вкусово усещане и балансиран начин на хранене. Съчетаването на пиво с храна, освен вкусова има и чисто практическа полза за балансираното хранене и активния начин на живот. img_2871

Бирата не е с висока калорийна стойност и това я прави добър избор при комбинацията с различни храни, още повече, че в световен мащаб се нарежда като третата най-консумирана напитка след водата и чая. По данни на СБП в 100 мл светло пиво има между 43-45 калории, в тъмната бира има около 48-52 kcal (калории), вайс пивото има 45, а червеното – 51 калории. Безалкохолната бира съдържа между 18 и 23 калории на 100 мл. Пивото няма мазнини и сол и съдържанието на въглехидрати е 1-2 гр.img_2862

Шеф Токев, представи светла, вайс, червена и тъмна бира в хармонична комбинация с подбрано четири степенно меню. Основните съвети, които той споделя са, че  по-леките ястия се допълват най-добре със свежия вкус на светлите бири, докато по-тежките блюда с повече подправки изискват по-силно, плътно и с богати нюанси пиво.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА