Без ясен критерии за класификация на преработените храни

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Домашната храна не е автоматично по-здравословен избор, смятат учени

По време на уникално проучване изследователи от Университета в Съри и Европейския съвет за информация за храните (EUFIC) преглеждат над 100 научни статии, за да проверят дали съществуват различни критерии при разработването на системи за класификация на преработените храни и ако да, какво ги отличава. Системи за класификация, които категоризират храните според тяхното „ниво на преработка“, са използвани за прогнозиране на качеството на диетата и резултатите за здравето, информиране на насоките и при разработването на продукта.

 

Няма единни критерии

Изследователите установяват, че повечето критерии на класификационната система не са в съответствие със съществуващите научни доказателства за храненето и преработката на храни. Смята се, че това може да произтича от различни перспективи и намерения зад развитието на някои класификационни системи. Изследователите също така отбелязват, че не са включени измервания на хранителното съдържание в някои системи, което може да обърка потребителите. Авторите противопоставят това на схеми за профилиране на хранителни вещества като Nutri-score, която преобразува хранителната стойност на продуктите в прост код, състоящ се от пет букви.

Само няколко от системите за класификация, разгледани в анализа, също признават преработката на храни, извършена у дома, и вместо това се фокусират повече върху промишлено преработените храни. Изследователите смятат, че този пропуск е погрешен, тъй като домашната храна не е автоматично по-здравословен избор.

 

Какво стои зад термините

Категоризирането на храни, считани за „ултрапреработени“ и какво се разбира под този термин, също е обект на изследването. Въпреки че има много  разногласия относно термина, от наличните доказателства се смята, че тези храни могат да се отнасят до затлъстяването поради енергийна плътност и свойства на храната, като текстура. Изследванията на тази тема продължават.

Кристина Садлър, следдипломна изследователка и докторант в Университета в Съри и старши мениджър в EUFIC, която е ръководила изследването, заявява:„Открихме, че обработката на храни и степента на обработка се използват по различен начин от различните класификационни системи. Притеснително е, че няма ясни споразумения за това какви характеристики правят храната повече или по-малко преработена и как това е свързано със съвети за здравословно хранене, което може да затрудни потребителите да правят последователен информиран избор. Необходимо е изясняване на основните методи, значения и обосновка на системите за класификация на храните, така че храните да могат да бъдат класифицирани последователно. Това ще спомогне за информирането на общественото здраве и ще гарантира, че се храним по-балансирано. “

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама