Земеделските стопани в Европа гледат зреещите култури в свят, променен чрез мерките, предназначени да ограничат разпространението на вируса.
Белгийският производител Люк Уорнез е много ясен по двата въпроса, застрашаващи бизнеса му в следствие на пандемията от коронавирус – кой ще бере ягодите на нивите и кой ще ги яде? „Има два големи проблема. Работниците не могат да дойдат поради затворените граници, включително някои от чужбина. Вторият проблем е, че пазарите са затворени и там обикновено се продават нашите ягоди”, споделя той. За събирането на реколтата през май и юни Уорнес посреща 40 работници за своите 15 хектара ниви, 25 обикновено идват от Испания, но те няма да пристигнат тази година.
Френските производители също страдат от ограничения на COVID-19
Местните пазари във Франция също не работят заради коронавируса, докато границите са затворени за сезонните работници, които обикновено попълват полетата. Микаел Бургуньон ръководи семейния си бизнес в стопанство от 120 хектара в село Кайло-Сюр-Фонтен, близо до Лион. Той зависи от земеделските работници, които пристигат от Полша, за да обработват земята, и когато европейските граници бяха затворени, за да спре разпространението на коронавирус, изведнъж и персоналът му изчезва.
В началото на април Европейската комисия призова държавите-членки да улеснят пътуването на сезонни земеделски работници между страните, тъй като този недостиг на персонал започна да засяга производителите в Западна Европа, но страхът у хората от заразяване продължава да влияе на броя на пътуващите сезонни работници.