Български учени от Университета по хранителни технологии създадоха натурален аромат на рози. Уханието е добито от дрожди, а целта е да конкурира синтетичния аромат, създаден от нефтени продукти. Това уникално откритие представи проф. Ангел Ангелов, ръководител на центъра по качество и безопасност на храните от катедра Биотехнология в пловдивския университет. Новината бе оповестена пред участниците в проекта за промоция на български сирена за ОАЕ и Австралия, който изпълнява Асоциация на млекопрератователите в България. В млечния тур участват търговци, журналисти, реламни компании, диетолози и един готвач от двете страни.Научните изследвания за розов аромат се финансират от международен проект, в който участват страни от ЕС и Турция. Натуралният аромат няма да успее да измести в никакъв случай продуктите от естествено розово масло, които са изключителни, но и много скъпи, а по- скоро целта е в парфюмерията синтетичните аромати да бъдат заменен от него, обясниха учените.
Катедрата по биотехнологии работи по проекти, които са финансирани от фондация Америка за България. В специалността учат най- елитните студенти от университета, допълни Ангелов.
Светлана Трифоновска