България и Румъния последни по консумация на пресни плодове и зеленчуци в ЕС

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

България заедно с Румъния се нареждат на последните две места в ЕС по консумация на пресни плодове и зеленчуци. По данни на Евростат за 2014 год., 65% от румънците и 59% от българите на възраст над 15 години не консумират плодове и зеленчуци ежедневно. Средно в ЕС, само 34% нямат дневен прием, като причините, с които се обяснява това са доходите и образованието, съобщават от САРА.

Независимо от безусловно полезното действие на зеленчуците върху здравето на човека, по изчисления на USDA се наблюдава известно намаление в консумацията на зеленчуци от приетите стандарти за дневна дажба от 2 000 калории. През 2015 год. на човек от населението се е падало по около 190 кг зеленчуци (пресни, преработени, замразени и т.н), което е с 4% по- малко отколкото през 2014 г. и 12% по-малко от 2000 год.

Според стандартите на ЕС човек трябва да консумира дневно пет порции плодове и зеленчуци средно по 100 грама всяка. Освен че са хранителни, ягодите, морковите и фасулът помагат за предотвратяването на няколко вида болести като затлъстяване, диабет и някои видове рак. Но данните на европейската статистическа агенция доказват, че тези препоръки далеч не се следват стриктно.

Друго проучване на Евростат показва, че колкото по-високообразован е един европеец, толкова повече плодове и зеленчуци консумира. Малко над 12% от хората в ЕС с ниско образование ядат по пет плода и зеленчука на ден срещу 18,8% при тези с по-високо образование.

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама