България е предупредила 35 пъти ЕС за турски пипер с пестициди

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Най-многобройни са нотификациите, касаещи „плодове и зеленчуци“ – общо 162, в някои от тях се съобщава за наличие на повече от едно активно вещество

България е подала 35 нотификации за опасен пипер в системата за известяване за храни и фуражи (RASFF), касаещи наличието на пестицидни остатъци за периода 01 април – 30 юни, 2022 г., съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Общият брой нотификации, които е подала страната ни, са 64, като всички са за храни с произход Турция. От тях 35 са за пипер, като от тях 10 са предназначени за унищожаване, 7 за реекспедиране и 8 за реекспедиране или унищожаване. Регистрирани са 22 нотификации за лимони, 6 нотификации за грейпфрут, за портокали е регистрирана 1 нотификация.

През разглеждания период България не е била нотифицирана.

Общият брой нотификации за периода в системата за известяване за храни и фуражи е 278, като 272 са в категория „храни“, а 6 са в категория „фуражи“. В 132 от общия брой нотификации, рискът е определен като „сериозен“, в 122 е неопределен, а в 15 от случаите рискът не е сериозен. Регистрирана е 9 нотификация, при която няма риск.

Информациите за насочване на вниманието са 65, нотификациите за недопуснат внос са 139, предупредителните нотификации са 48, а информациите за последващи действия са 26.

В категория храни, най-многобройни са нотификациите, касаещи „плодове и зеленчуци“ – общо 162, в някои от нотификациите се съобщава за наличие на повече от едно активно вещество.

За пипер съобщенията са 40, за лимони – 29, за грейпфрут – 18, банани – 9, портокали и различни видове фасул – по 7, личи, лозови листа, круши и различни видове чили – по 4, маракуя, гуава и боровинки – по 3,  картофи, диня, стафиди, манго, моринга и мандарини – по 2 и др.

Най-голям брой остатъци са установени от пестицидите: неразрешените а. в. хлорпирифос – 62, хлорпирифос-метил – 35, етилен оксид – 33, ацетамиприд – 24; 2- хлороетанол – 22; неразрешеното а. в. прохлораз – 16; неразрешеното а. в. трициклазол – 14; имазалил и неразрешеното а. в. карбендазим – по 10; неразрешените а. в. тиаметоксам и пропиконазол – по 9 и др.

През разгледания период в системата за бързо известяване са постъпили съобщения за замърсени продукти с произход от 44 различни държави.

Анализът установи, че най-многобройни са нотификациите, касаещи продуктите от Турция – 93, следвани от тези с произход Индия – 45; Китай – 16; Египет – 14; Виетнам – 13; Франция – 8; Еквадор – 7; Кения и Бразилия – по 6; Уганда – 5.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements