От понеделник започна електронната регистрация на пробите за мляко. За да внесат повече яснота, от Българската агенция за безопасност на храните са публикували разяснения относно “Модул мляко”.
Изтриването на проба не е допустимо, но пък е възможно да бъде направена корекция. Това обаче може да се случи само в определени случаи. Достоверността и правилността на данните в системата ВетИС е отговорност на потребителите, които ги въвеждат, подчертават от Агенцията по храните. Необходимо е резултатите да бъдат въведени не по-късно от 3 дни от изпитването на пробата.
От указанията става ясно, че всяка проба сурово мляко е от две части, поставени в два флакона по 50 мл, идентифицирани със идентични стикери с баркод. От БАБХ поясняват, че флакони, обработени с консервант и стикери за идентифициране на пробите могат да бъдат получени от лабораториите, а лабораториите предоставят поискания брой стикери, без да се води опис на номерацията им. Флакони за пробите за инхибитори се осигуряват от пробовземачите/ОДБХ.
Всички проби, на които не може да бъде направен анализ, независимо поради каква причина – дали не са в количество 50 мл., замръзнали, без номерация и т.н., в системата трябва да се отразят като негодни.
Повече информация – ТУК.