Атидже Алиева-Вели: Стратегията за торовете е важна част от продоволствената сигурност на Европа

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

На 9 ноември Европейската комисия ще представи стратегия за торовете за ЕС. Тя трябва да покаже как фермерите ще продължат да разполагат с достатъчно и достъпни торове, очаква се да бъдат предложени мерки за гарантиране на сигурността на доставките на торове в ЕС.

Ние вече имахме дебат по темата в пленарна зала, защото цените на торовете непрекъснато растат. Това не е само в последната година когато избухна войната в Украйна, но и още със стартирането на COVID кризата, покрай сътресенията на пазарите, прекъснатите вериги на доставки. Цените на торовете в някои държави-членки са се повишили с 800%, отчетоха колеги евродепутати”, коментира за Агрозона българският евродепутат Атидже Алиева-Вели. “Очакваме тази стратегия и настояваме за нейното представяне като група „Обнови Европа“ защото проблемите са в две направления. Първото е недостига на суровини и затварянето на мощности за производство на торове в Европейския съюз, а второто разбира се са високите цени”, каза още тя. 

Има очакване Комисията за предложи мерки в разрешаване на тези два основни проблема, защото Европа страда от дефицит на амоняк, за да произвежда торове, а от другата страна високите цени на природния газ и на електроенергията принудиха предприятията, които произвеждат торове да спрат производството си, стана ясно от думите и.

“Така че проблемите се задълбочават, важно е да има такава стратегия, аз го отбелязах в моето изказване, защото това е част от продоволствената сигурност на Европа. В момента употребата на торове, колкото и да вървим по зеления път и да имаме зелени амбиции е важна от гледна точка на осигуряване на количества и на добиви, и не на последно място за осигуряването на доходи на земеделците”, сподели още Атидже Алиева – Вели*.

Междувременно станаха ясно част от мерките, които ЕК ще предприеме, за да се справят европейските фермери с настоящата криза с торовете. Според тях антидъмпинговите мита трябва да останат. През 2019 г. Европейската комисия наложи антидъмпингови мита върху вноса на разтвор на урея на амониев нитрат от Русия , Тринидад и Тобаго и САЩ. Тези мита оскъпяват вноса на торове. Поради това селскостопански организации като Copa-Cogeca от известно време призовават за отмяната им. Европейските производители на торове обаче са против това и предупреждават за дестабилизиране на европейското производство на торове. В планираното съобщение Комисията изглежда следва тази втора аргументация. Антидъмпинговите мита остават в сила до 2024 г.Европейска комисия, карбамид, Agrozona.bg

Като част от стратегията на ЕК за торовете, Комисията също така иска да проучи въвеждането на нова специална помощ за фермерите, която трябва да се захранва от кризисния резерв на ЕС. 

В своята стратегия за торове Европейската комисия също така иска да призове държавите от ЕС да адаптират националните стратегически планове за прилагане на общата селскостопанска политика към настоящата ситуация. Властите в Брюксел ще обърнат особено внимание на степента, в която средствата се използват за подпомагане на устойчивото използване на торове. Освен това корекциите на стратегическите планове трябва да бъдат одобрени бързо и положително, ако подкрепят една от следните мерки:

  • Насърчаване на ефективността на торовете, например чрез планове за управление на хранителни вещества, прецизно земеделие, органично земеделие, агроекология;
  • отглеждане на протеинови култури като част от сеитбооборота;
  • допълнително обучение на фермерите в управлението на хранителните вещества;
  • Екосхеми за насърчаване използването на органични торове.

За да подобри прозрачността на пазара, Европейската комисия планира да въведе обсерватория на пазара на торове. Такива обсерватории вече има за месо, мляко, полски култури и захар.

В своята стратегия за торове Европейската комисия иска да обяви, че ще предложи допълнителни мерки за постигане на стратегическа автономия в органичните торове и възстановяването на хранителни вещества, например от отпадъчни води. Освен това трябва да се насърчи преминаването на производството на торове в ЕС към така наречения „зелен“ амоняк от възобновяеми източници.

*Цялото интервю с Атидже Алиева – Вели очаквайте в новия брой на списание A ZONA. 

 

 

 

 

 

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements