Антиоксидантите в бирата засилват имунната система и неутрализират токсините

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Кризата не спря научните изследвания върху пивото

Независимо от настоящата кризисна ситуация научните среди в страната осъществяват нови проучвания върху качествата на бирата. Над 35 години българските учени продължават да имат съществен принос в изследванията върху хранителните вещества и съставките в пивото. Само за последните 10 години техните научни разработки, доклади и публикации по темите на пивоварната категория и технология са повече от 50.

Изключително интересни изследвания за повишаване на полезните качества на пивото в момента се разработват от проф. д-р Габриела Маринова и колегите й от Института по криобиология и хранителни технологии. ,,От няколко години работим по повишаване на антиоксидантната способност на пивото, чрез добавяне на плодове и цветя при различни режими на ферментация. Следвайки тази цел, през 2020 г. в изследването експериментираме с  екстракт от билки и вече имаме резултати за нивата на някои физико-химични показателя на пивото, отговорни и влияещи на антиоксидантния му капацитет – полифенолите, флаваноиди, антоцианогени. Предстоят опити за увеличаване на антиоксидантната способност и чрез влагане на по-голямо количество гранулати от ароматни и горчиви сортове хмел. Тук водеща роля ще заемат различните сортове хмел и съчетанието между тях.“ , коментира проф. Маринова. Резултатите  от първото изследване ще бъдат публикувани до края на юни, а от второто – през септември.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама