Алтернативните протеини се превръщат в индустрия за трилиони долари

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

България може да стане лидер в производството в региона, смятат участници в кръгла маса за бъдещето на храните

290 трилиона долара до 2035 г ще стигнат инвестициите в алтернативни протеини, стана ясно от Марияна Хамънова, изпълнителен директор на Клийнтех България – официален представител за България на EIT Food към Европейския институт за иновации и технологии по време на кръгла маса „Бъдещето на храните – готови ли сме?“. Според нея инвестициите в подобни проекти в САЩ се увеличават, като хората все по-често обръщат внимание на новите протеини, доверявайки се на големи компании. Тя посочи, че подобни протеини първо ще влязат в ежедневието ни чрез храните за домашни любимци и животни, и чак след това ще могат да се обсъждат като храна за хората. Независимо от консерватизма си, в Европа вече е написана Стратегия за алтернативните протеини, с която се цели търсене на път към по-устойчиви произведени храни. Сред най-атрактивните алтернативни протеини са тези от водорасли, протеините от насекоми, алтернативното месо и др.Дания, ларви, Agrozona.bg

Ползите от внедряването на различните протеини са няколко, като сред тях основни са три: диверсификацията на производството на протеини, иновациите, които носят нови умения и създават работни места, както и ползите за здравето, уточни Хамънова. Новите протеини стават все по-актуални и заради преразглеждането на начина на отглеждане на животните и екологичния отпечатък, който оставят те в природата, както и появата на все повече заболявания по добитъка, които създават големи трудности в осигуряването на чиста храна.

Климатичните проблеми са едни от основните задачи, с които трябва да се съобразяваме във връзка с производството на храна, бе мнението и на доц. Мариана Тодорова, футуролог от Института по философия и социология на БАН. Според нея най-вероятно е обществото ни да стигне до генномодифицираните храни в бъдеще предвид увеличаването на населението и трудностите при изхранването му.

По мнението на Кремена Дервенкова, председател на Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България пък България може да се превърне в основен играч в региона за производство на протеини от насекоми, стига процесът да се регулира законодателно. Според нея алтернативните и нишови производства, които имат в основата си иновации, са пътят на България в тази област, допълни още тя по време на кръглата маса.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА