БАБХ организира кръгла маса на тема Африканска чума по свинете

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

„Африканска чума по свинете – национална епидeмиологична ситуация, предизвикателства и мерки за контрол“ беше темата на двудневна среща в София, организирана от Българската агенция по безопасност на храните. Участници на кръглата маса бяха експерти от контролните органи на балканските държави – Сърбия, Румъния, Гърция и Северна Македония.

По време на срещата бе представена ситуацията със заболяването във всяка държава, експертите споделиха кога за първи път са се сблъскали с АЧС и как се е движило заболяването през годините до днес. Усложненията при възникване на огнища, мерките за превенция и противодействие, информационните кампании и добрите практики, утвърдени за превенция и контрол на заболяването бяха сред акцентите, които обсъдиха експертите от петте държави.

Предотвратяване, контрол и ликвидиране на болестта

Основно заключение, до което стигнаха участниците, е че поради продължаващото на места драстично разпространение на Африканската чума по свинете, включително и повторната поява в райони, които са били свободни, е необходимо и важно да се обединят усилия на страните в региона и да се осигурят адекватни ресурси за предотвратяване, контрол и ликвидиране на болестта. Страните трябва активно да си сътрудничат, да прилагат общ подход за контрол и прозрачно да обменят информация относно актуалната ситуация и мерките срещу АЧС.

Всеобхватна и стабилна система за наблюдение, ранното откриване и докладване са ключът към стратегията за превенция, контрол и ликвидиране на АЧС. Необходимо е да се осигури ангажираност и координация между секторите (правителствени и неправителствени институции и организации) в засегнатите страни, както и тези в риск, за превенция, контрол и ликвидиране на болестта. От съществена важност е широкото информиране и непрекъснатото обучение на всички заинтересовани страни.

Правилата за биосигурност са от решаващо значение

Експертите се обединиха, около мнението, че Системите и спазването на правилата за биосигурност са от решаващо значение за предотвратяването на навлизането и по-нататъшното разпространение на АЧС, както в търговските, така и в нетърговските свиневъдни обекти. Превантивното клане в свинеферми с нетърговска цел с ниски мерки за биосигурност в зони с висок риск трябва да се разглежда като част от стратегията за предотвратяване и контрол на разпространението на болестта.

Представителите на петте държави се съгласиха, че е необходимо изработването на дългосрочна стратегия за управление на популацията на диви свине в контекста на контрола на АЧС, която да бъде разгледана въз основа на ситуацията във всяка отделна страна и на общия подход, необходим за контрол на болестта, по-специално по границите между държавите.

Не на последно място по важност експертите обсъдиха ангажирането на фермерите и ловците по отношение на превенцията, контрола и ликвидирането на АЧС.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements