75 % от оборота на пресни плодове и зеленчуци е дело на холандските кооперативи
Само фермерските организации могат да се противопоставят и да защитават интересите на земеделските производители в преговорите с търговските вериги и търговските на дребно. Това заяви Ад Клаасен, изпълнителен секретар на Холандската асоциация на организациите на производители (DPA), организиран от Нидерландското посолство и българският Институт за агростратегии и иновации по време на Агра 2014 в Пловдив. Ад Класеен разказа за холандския опит в сдружаването на фермерите, който датира от повече от 1 век. Нидерландските производители на зеленчуци, овошки, животинска и растителна продукция са проумели, че единственият начин да защитават икономическите си интереси на пазара е кооперирането, разказа той. В момента
Холандия е лидерът на ЕС в кооперативите
Холандия е водеща в ЕС по отношение на кооперирането, като 75% от оборота на пресни плодове и зеленчуци в страната е дело на кооперативите, които са 14 брой, като през 1950 г те са бил 160,през 1985 в резултат на сливания са 44, а в днешно време те са 14, като 12 от тях са членове на ДПА, уточни Клаасен. Той припомни, че стратегическа цел на ЕС е земеделските производители да се сдружат. Този процент за Общността трябва да стигне 65%, а в момента е 35%. Кооперативите са много популярни и с авторитет във Франция, Испания, Англия, Германия. България е последна на опашката и при нас сдружаването е под 1 процент, бе съобщено на семинара.
Гаранция за добри цени, безопасност и обеми
Най- важното предимство за производителите при кооперирането е, че организацията може да извоюва възможно най- добрите цени при преговорите с търговците. На първо място, защото обединението може да предложи достатъчни обеми, също така да гарантира за безопасността и качеството на предлаганата продукция. Това, което никога не трябва да забравяте на първо място е да си договорите добри цени с веригите, припомни с чувство за хумор Клаасен на земеделската аудитория.
Светлана Трифоновска