Агенцията по храните в Пловдив започва проверка по сигнал за продажба на фалшив оцет

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Агенцията по храните в Пловдив започва проверка по сигнал за продажба на фалшив оцет в магазинната мрежа, съобщи д-р Николай Петков, директор на Агенцията в града, за “Фокус”. Проверките най-вероятно ще започнат от другата седмица.

Според проф. Пантелей Денев от Университета по хранителни технологии в Пловдив, дори предлаганият продукт реално да не е истински винен или ябълков оцет, той не е вреден за здравето, понеже съдържа киселина, каквато е лимонената киселина, и тя не е вредна. Професорът обаче уточнява, че с нея не може да се приготвя туршия. Във винения оцет има оцетна киселина, която не е консервант. А в другите киселини, предназначени за хранителни цели, има млечно-кисела ферментация, в която зеленчуците омекват и туршията се разваля, разяснява проф. Денев. По думите му е логично при липсата на грозде тази година да няма суровина за производство на оцет. Но по-коректно от страна на производителите би било да пишат на етикета, че това е оцет, който не може да се ползва за туршии, а само за овкусяване. Професорът обръща внимание, че би било проблем при проверка, ако има несъответствие между етикета и съдържанието.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама