Общини от област Добрич се включиха в проект за намаляване на хранителните отпадъци

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
3 Минути

Балчик, Каварна и Шабла обединиха усилия с партньори от четири държави за по-устойчиво бъдеще

Общините Балчик, Каварна и Шабла обединиха усилията си с още две черноморски общини от България – Бяла и Поморие, както и с партньори от Гърция, Грузия и Турция, за да работят заедно по проект, който цели да намали хранителните отпадъци. Инициативата е наречена „FOODWISE“ и се финансира от Програма Интеррег NEXT „Черноморски басейн“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.

Консорциумът по проекта включва партньори от България, Гърция, Грузия и Турция, като водеща организация е българската неправителствена организация Асоциация „БИО МРЕЖА“. От България партньори са и черноморските общини Бяла и Поморие. Проектът има за цел да намали хранителните отпадъци, свързани с потреблението, и да се насърчи гражданите и гостите в Черноморския район да преосмислят и възприемат по-устойчиви навици по отношение на консумацията и изхвърлянето на храна.

Той ще обедини 20 крайбрежни селски общини от четирите държави, за да се ограничи разхищението на храна.

Също така, проектът ще подобри и потенциала на местните и регионалните администрации в селските райони, особено в населените места с висок туристически натиск през лятото, като образова и повиши осведомеността относно предотвратяването и намаляването на хранителните отпадъци.

След идентифициране на пропуските в капацитета и нуждите от умения на служителите на местните администрации, партньорите по проекта ще разработят специално пригодени обучения и инструментариум за ефективна комуникация, мотивация и ангажиране на гражданите в екологосъобразни действия, свързани с хранителните отпадъци: обучение „FoodWISE“ – Използвай храната мъдро/мъдро хранене. Инструментариумът ще илюстрира примери за предотвратяване на хранителните отпадъци и насоки как да се използва и внедри този доказан опит.

Обучените местни участници по проекта ще обединят усилията си в организирането на иновативни действия за повишаване на осведомеността, насочени към местните домакинства, ученици и туристи, почиващи в региона. Предвидено е провеждането на международно ученическо състезание „Аз ценя храната“, четири инициативи „Патрул за хранителните отпадъци“, информационни кампании, четири фестивала „REPLATE“ и международна конференция.

В дългосрочен план се очаква местните участници да работят заедно, за да направят територията на Черноморския район по-устойчив на изменението на климата, и да гарантират опазването на общото природно наследство и неговата уникална стойност от нарастващия натиск на човешката дейност.

Проектът ще се изпълнява 18 месеца, до февруари 2026 г.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама