Отбелязваме Месопустна задушница

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
4 Минути

Традиции, обичаи и какво се поднася на Голяма задушница

Голяма Задушница, известна още като Месопустна задушница, е първата от трите големи задушници през годината. През 2025 г. тя ще се отбележи на 22 февруари, в съботата преди Месни заговезни и седмица преди началото на Великденските пости. Тази дата се определя всяка година според Великденския календар и е посветена на почитта към починалите ни близки. В този ден православните християни се събират, за да почетат паметта на мъртвите и да се помолят за техните души.

Голяма задушница е важен ден в православния календар, който ни напомня за връзката между живите и мъртвите. Това е време за смирение, размисъл и молитва за душите на починалите. Вярващите посещават гробовете на своите близки, поднасят цветя и свещи, и се молят за тях.

Традиции и обичаи:

На Голяма задушница се спазват редица традиции и обичаи, които имат за цел да почетат паметта на починалите и да им осигурят спокойствие в отвъдния свят.

  • Посещение на гробовете: В този ден православните християни посещават гробовете на своите починали роднини и приятели, за да почетат тяхната памет. Гробовете се почистват и украсяват с цветя и свещи.
  • Заупокойна литургия: Във всички православни храмове се отслужва заупокойна литургия, на която вярващите се молят за душите на покойниците.
  • Раздаване на храна: На Голяма задушница е обичайно да се раздава храна на близки, познати и нуждаещи се хора в памет на починалите.
  • Поднасяне на храна на гроба: На гроба на починалия се поднасят различни храни, които имат символично значение.

Какво се поднася на Месопустна задушница?

Традиционно на Месопустна задушница се приготвя варено жито със захар, което символизира възкресението и връзката с предците. Освен жито, на трапезата присъстват още хляб или питки, вино, плодове и дребни сладки. Няма ограничения за видовете храни, които могат да бъдат поднесени, но е важно да бъдат приготвени с любов и уважение към паметта на починалите.

Варено жито за Задушница:

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. жито
  • 4 ч.ч. вода
  • 1 щипка сол
  • 1/2 ч.ч. пудра захар
  • 1/2 ч.ч. смлени орехи
  • 1/4 ч.ч. галета или смлени бисквити
  • 1/4 ч.ч. стафиди (по желание)
  • 1/4 ч.л. канела
  • кора от 1 лимон, настъргана

Начин на приготвяне:

  1. Житото се измива добре и се залива с водата. Добавя се щипка сол и се вари на тих огън докато зърната омекнат.
  2. Свареното жито се отцежда от водата и се оставя да изстине.
  3. В голяма купа се смесват охладеното жито, пудрата захар, смлените орехи, галетата или бисквитите, стафидите (ако използвате), канелата и лимоновата кора.
  4. Всички съставки се разбъркват добре, докато се смесят равномерно.
  5. Вареното жито се прехвърля в подходящ съд и се поръсва с още пудра захар.
  6. Може да се украси с кръст от шоколадови или захарни пръчици.

Съвети:

  • За по-наситен вкус, можете да добавите и малко ванилия или ром.
  • Ако искате житото да е по-сладко, добавете още пудра захар.
  • Вместо стафиди, можете да използвате други сушени плодове, като например сушени кайсии или смокини.
  • Вареното жито може да се съхранява в хладилник до няколко дни.

Снимка: БНТ

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама