ФАО обяви създаването на нов музей и мрежа на храните и земеделието в Рим

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
4 Минути

Тазгодишната тема на международния ден “Право на храни за по-добър живот и по-добро бъдеще” е своевременно напомняне, че всички хора имат право на адекватна храна

Генералният директор на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) Ку Донгю и италианският президент Серджо Матарела обявиха създаването на Музей и мрежа на ФАО за храни и земеделие в Рим. Това стана по време на историческа аудиенция в двореца “Квиринал”. Заедно те разкриха официалното лого на музея, който ще бъде открит през следващата година, съобщи ФАО на официалната си страница, цитирана от БТА.

“Музеят ще осигури мост между световните хранителни технологии и култури, вградени в нашата богата история и основани на нашето традиционно и местно наследство”, обясни Ку.

“Осемдесетата годишнина на ФАО служи като момент на подновен глобален ангажимент за постигане на “Цел 2” от Програмата на ООН до 2030 г., обобщена във все още неосъществения “нулев глад”. Поради тази причина инициативата на музея е много важна”, каза президентът Матарела.

Събитието отбеляза първата по рода си аудиенция за ФАО в президентския дворец, на която присъстваха около 60 служители на Организацията.

На срещата генералният директор също така представи подробностите за предстоящия Световен форум по прехраната през 2024 г. Форумът ще започне следващата седмица в централата на ФАО и ще включва събития за отбелязването му на 16 октомври.

Тазгодишната тема на международния ден “Право на храни за по-добър живот и по-добро бъдеще” е своевременно напомняне, че всички хора имат право на адекватна храна и призив към световната общност да поднови ангажимента си да изгражда повече ефективни, по-приобщаващи и по-устойчиви хранително-вкусови системи, които могат да изхранват света.

“Мотото на нашата организация – Fiat Panis – “Да има хляб” – не е просто лозунг. То призовава нашата отговорност да гарантираме, че всеки има здравословни храни навсякъде”, посочи Ку.

Музеят и мрежата на храните и селското стопанство

За да бъде открит на Световния ден на прехраната, 16 октомври 2025 г., новият музей на ФАО ще служи като постоянна изложба и образователно пространство. Посветен на храните и селското стопанство и връзката ни с тях, музеят ще изследва мандата на ФАО в интерактивна дигитална среда. Той ще насърчи споделянето на знания и иновациите и ще отпразнува глобалните кулинарни традиции.

Подкрепен от Министерството на външните работи и международното сътрудничество на Италия, музеят е проектиран да бъде център за студенти, семейства и международни посетители. Неговата мисия е да подчертае богатите традиции и иновативните подходи, които са оформили агрохранителните системи по света. Музеят и мрежата на ФАО също така ще предоставят уникална възможност на глобалната общност да се ангажира с богатото културно и научно наследство на храните и селското стопанство, помагайки да се образоват и вдъхновяват бъдещите поколения.

Генералният директор подчерта, че музеят и мрежата ще осигурят платформа за членовете на ФАО да покажат своите местни хранителни култури и продукти. Музеят ще популяризира “четирите по-добри” на ФАО – по-добро производство, по-добро хранене, по-добра околна среда и по-добър живот, подчертавайки как хранително-вкусовите системи могат да стимулират устойчивото развитие и да се борят с глада в световен мащаб.

Снимка: FAO/Alessandra Benedetti

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама