Как да поливаме правилно при екстремни температури

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

При екстремни температури всяка култура има специфични изисквания

Поливането е изкуство, особено през лятото. Тази година сезона се отличава с екстремни температури на фона на продължително засушаване в почти цялата страна. Напояването на зеленчуците е от значение не само за земеделските производители, но и за хората, които ги отглеждат в градината.

Често стопаните се интересуват кое е най-подходящото време за поливане, като практиката показва, че това е рано сутрин или привечер.

Според някои специалисти най-оптималното време за тази операция е два часа след зазоряване и два часа преди да се мръкне.

Сутрешното поливане е особено полезно, като е и най-икономично

То помага на културите да поемат необходимата врага и ги подкрепя да преминат безболезнено през дневния температурен шок.

Вечерното поливане също има положителен ефект.

По отношение на честота на поливане трябва да се спазват определени правила. При температури над 32 градуса е добре поливките в зеленчуковата градина да се извършват на два дни, а в някои периоди с екстремни температури – дори ежедневно. Ако стойностите продължително са над 28-29 градуса културите бързо губят влага, индикатор за което е увяхване на листата.

При някои зеленчуци горещините пречат на образуването на завръзи

Това може да се наблюдава при традиционните за трапезата като домати, тиквички, тикви и краставици.

При домитите поливките трябва да са дозирани, защото от прекомерно количество течност стават воднисти и се напукват. Честото подаване на малко вода причинява увяхване на листата.

Лятото е периода на поддаването на доматите и са им необходими три поливки седмично. Нужни са 5 – 12 л. на квадратен метър или 3-5 л. на корен, в зависимост от температурите и влажността на почвата.

Краставиците са особено взискателни към количеството вода, защото  съдържат близо 90% течност. В периода на плододаване са им необходими 2-4 поливки седмично, при възможност – чрез дъждуване. Растенията се поливат на всеки 2-3 дни,  по около 8-12 л. на кв.м. Липсата на животворната течност прави краставиците горчиви.

Пиперът се напоява през 3-4 дни, а в горещините-минимум по два пъти седмично. Обича дъждуването и влагата по листата не му влияе, защото не страда от гъбични заболявания.

От голямо значение и метода на поливане, защото всеки зеленчук има специфични предпочитания

Дъждуването е подходящо при всички зелеви култури – обикновено главесто зеле, карфиол, брюкселско, савойско и китайско зеле, броколи. Добре го приемат моркови, пипер, грах, магданоз, картофи. То предотврятява появата на вредители като акарите, които се развиват при горещо и сухо време.

Капковото напояване е „класика“ , защото  водата заедно с хранителните вещества постъпва в кореновата система на растенията и се усвоява там най-ефективно. Предимството му е, че  е дозирано.

Подходящо  е  и за  зеленчуци, при които водата трябва да се подава в определени количества, като например домати, краставици, пипер, както и такива, които особено страдат от засушаване.

Важно е да се постигне  т.нар. влагозарядно напояване

При него водата прониква на дълбочина 15 см., корените стават по-силни и по-лесно понасят изсъхването на повърхността.

Много стопани в дворната градина не разполагат с капково напояване и системи за дъждуване и затова се налага да ползват градински маркуч или дори пренасят течността със съдове. Какъвто и метод на напояване да приложат, през лятото водата е животоспасяваща за зеленчуковата градина.

 

Автор: Лилия Цветанова

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама