Цените на суровото мляко в ЕС бележат непрекъснат спад от началото на годината

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Въпреки това доставките остават стабилни и дори се очаква увеличение от 0,3% за годината

Въпреки че цените на суровото мляко в ЕС непрекъснато намаляват от началото на годината, доставките на мляко в ЕС остават стабилни и се очаква да се увеличат с 0,3% през 2023 г.

Метеорологичните условия бяха по-благоприятни, отколкото през предизвикателната 2022 г., което спомага за намаляване на разходите за фураж и допринася за по-добро качество на фуража, като по този начин също така поддържа 1% увеличение на добива на мляко, се посочва в анализ на пазара на селскостопанските продукти на ЕК.

Въпреки намаляващото стадо млекодайни крави и при нормални метеорологични условия се предвижда доставките на мляко в ЕС да останат относително стабилни и през 2024 г. (+0,2% на годишна база).

Ирландия регистрира 43% спад в цените за сурово мляко

В ЕС средната цена на суровото мляко през август беше -25% под пика през декември 2022 г., около 43,6 евро/100 кг. Най-висок спад на цените през 2023 г. (около -43% спрямо декември 2022 г.), въз основа на прогнозите за септември, е регистрирано в Ирландия, докато спадът на цените във Франция, Италия и Испания е само около -10%.

Поради по-благоприятните климатични условия разходите за фураж започнаха да намаляват през пролетните месеци. Въпреки че цените на енергията и торовете намаляха в сравнение с 2022 г., те останаха високи и доста над средните нива, наблюдавани в миналото, което доведе до ниски маржове за млекопроизводителите.

Инфлацията при храните започна да намалява, но високите цени на храните все още ограничават търсенето както в ЕС, така и в световен мащаб.

През 2024 г. растежът на производството може да продължи, макар и с по-бавни темпове (+0,8%). Това може да доведе до по-висок износ на ЕС (+2,5%), докато вътрешното потребление може да остане стабилно.

Производството на масло в ЕС може да нарасне с около 0,3% през 2023 г.

Нарастващата наличност и по-конкурентните цени в ЕС (също в сравнение с други мазнини) също биха могли да помогнат за растеж на износа на ЕС (+7%), както и да допринесат за известно увеличение на вътрешната употреба (+0,4%), особено при преработката.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама