Производители и търговци на храни влизат в централен регистър към БАБХ

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Чрез електронната система ще може да се осигури проследимост на храните в страната

Министерство на земеделието публикува проект на Наредба за Централния регистър за проследимост на храните, която в продължение на месец се обсъжда обществено. Воденето на централен регистър за проследимост на храните е съществен елемент от проследимостта, предоставяйки необходимата информация за проследяване на безопасността на храните, защита на общественото здраве, гарантиране на съответствие с разпоредбите и управление на рисковете за безопасност, цените и инфлационните процеси в сектора, се казва в мотивите на вносителите. Създаването на регистъра, като система на проследяване, ще гарантира, че бизнес операторите произвеждат, обработват и дистрибутират хранителните продукти, в това число пресните плодове и зеленчуци, виното, спиртните напитки, останалите продукти по чл. 1 от Закона за виното и спиртните напитки, наричани по-нататък „храни“ и зърното по безопасен и прозрачен начин, поддържайки доверието на потребителите в доставките на храни на достъпни цени.

Поддържането на регистър на всички търговци на едро е от голямо значение за осигуряването на проследимостта на всички етапи от производството и дистрибуцията на храни, тъй като това ще осигури достъп до актуална и достъпна информация в реално време за движението на хранителните продукти по цялата верига на доставки.

Проектът на наредба урежда функционирането, обхвата, реда и сроковете за подаване и получаване на информация от Централния регистър за проследимост на храните по веригата за доставки на ниво търговия на едро в страната.

Проектът на наредба предвижда бизнес операторите да осигуряват предоставянето в информационната система на Централния регистър на следната информация в електронен формат:

  1. Информация относно произведени, преработени или получени от страни членки на Европейския съюз или от внос храни, при тяхното първо пускане в стокооборот – вид / наименование на храната, търговска марка (търговско наименование), физично състояние (прясно / охладено / замразено), страна / място на произход, партиден №, срок на годност / срок на минимална трайност, количество, дата на първо пускане в стокооборот на храната, търговец на едро / производител / износител, получател на храната, вид и адрес по местонахождение на обекта, доставено количество, документи, придружаващи храната, номер на документа / дата на издаване;
  2. Информация при последваща дистрибуция на храната – дата на получаване в обекта за търговия на едро, търговец на едро получател на храната, вид и адрес по местонахождение на обекта, получено количество, търговец на едро / производител / износител, получател на храната, вид и адрес по местонахождение на обекта, доставено количество, документи, придружаващи храната, номер на документа / дата на издаване;
  3. Друга информация относно храните – количество бракувани храни, технологични фири и загуби от друг характер.

Бизнес операторите са длъжни да подават към Централния регистър информация в електронен вид за всяко първо пускане в стокооборот на пазара в страната на храни и всяка последваща дистрибуция на храните на етап търговия на едро. При първото подаване на информацията в Централния регистър, за всяко конкретно количество (партида/пратка) храни от информационната система автоматично ще се генерира уникален код. На всеки следващ етап на дистрибуция, при подаването на информация в Централния регистър от бизнес оператора, информационната система автоматично ще допълва първоначално генерирания код, с цел осигуряване на проследимост на съответните храни по веригата на доставки на ниво търговия на едро.

Предвижда се възможността регистърът да изготвя справки от обобщената база данни по предварително зададени критерии, която да се предоставя в електронен вид.

Наличната актуална информация ще осигури бърз достъп на компетентните органи, без необходимостта от задължително физическо присъствие при осъществяването на проследимост, като част от извършвания официалния контрол в областта на храните.

За невъвеждането на подробната информация в регистъра са предвидени санкции.

Предвижда се системата да заработи до 6 месеца след одобряването и публикуването на наредбата.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама