Очакват дизелова криза през пролетта на 2023 година

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Запасите от дизелово гориво в Северозападна Европа ще достигнат най-ниското си ниво от поне 12 години в началото на пролетта на 2023 г., според прогноза на консултантската компания Wood Mackenzie Ltd, предаде Блумбърг, цитирана от БНР.

Очаква се запасите да се натрупват през декември и януари, преди обаче да последва рязък техен спад. Прогнозите са запасите през март догодина да бъдат най-ниските в историята за който и да е месец от 2011 г. насам, посочва Woodmac.

Тъй като Европейският съюз ще прекрати доставките на руско гориво по море в началото на февруари, ситуацията с вече ограничените доставки на континента е изложена на риск от влошаване. Запасите са жизненоважен буфер срещу подобни прекъсвания на доставките и когато те се изчерпят, ще има повече потенциал за нестабилност на пазара.

По-ниските запаси допринесоха за по-високи маржове за петролните рафинерии, стимулирайки европейските оператори да работят усилено, посочи Джеймс Бърли, главен анализатор в Woodmac. В резултат на това консултантската компания очаква дневната преработка на суров петрол в Северозападна Европа да нарасне с 420 000 барела този месец, достигайки 6,14 милиона.

“Очакваме по-високото производство да продължи да се поддържа от силните нетни парични маржове и очакваме запасите от газьол/дизел в края на декември да достигнат почти три милиона барела“, каза още Бърли.

Тъй като Русия все още е най-големият външен доставчик на ЕС на дизелово гориво чрез кораби, може да се очаква рязкото намаляване на запасите в края на зимата.

Част от проблема с наличността на дизелово гориво както в Европа, така и в САЩ, се крие в структурата на фючърсните пазари. Графиката на фючърсите на газьола на стоковата борса ICE показва, че незабавните доставки са по-скъпи от същото гориво, доставено на по-късна дата. Това от своя страна обезсърчава складирането, тъй като търговците вероятно могат да продават днес на по-добра (по-висока) цена, отколкото могат да реализират в бъдеще. Тази тенденция отслабна през последните дни, но остава силна от историческа гледна точка.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА