Износът на БГ плодове скочи с над 80% за година, голям дял от ябълките у нас – вносни

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Съществено повишение се регистрира при импорта на картофи

Износът на пресни плодове през периода януари – юли 2022 г. се е увеличил с 80,4% на годишна база, достигайки 47 073 тона, съобщават от земеделското министерство в оперативен анализ. Според данните обаче износът на пресни плодове представлява предимно реекспорт на продукти, които не са произведени в България. Това включва 29,19 хил. тона цитрусови плодове (61,9% от целия износ на пресни плодове за периода).

Експортът на дини бележи ръст от почти пет пъти на годишна база, до 12,1 хил. тона. Чувствително повече са и изнесените кайсии – с над три пъти на годишна база, докато реализацията на череши, черупкови плодове, праскови, ягоди, вишни и ябълки се свива в границите от 8,4% при черешите до 78,3% при ябълките.

През седемте месеца на 2022 г. износът на пресни зеленчуци намалява с 39,3% спрямо съответния период на 2021 г., до 22,4 хил. тона, докато този на пресни плодове отчита ръст от 80,4%, до 47,1 хил. тона, отчитат експертите. При пресните зеленчуци най-значително понижение бележи експортът на краставици и корнишони – с 5,4 хил. тона или 48,9%, зеле – с 2,4 хил. тона или 73,4% и пиперки – с 1,7 хил. тона или 35% спрямо същия период на 2021 г. Намаляват и изнесените количества домати, лукови зеленчуци, тикви, патладжани, гъби, бобови зеленчуци и сладка царевица, в диапазона от 12% (домати) до близо 100% (сладка царевица). Реализираното извън страната количество картофи нараства два пъти на годишна база, но остава сравнително малко (426 тона).

Вносът на зеленчуци и плодове бележи разнопосочно развитие. При зеленчуците се отбелязва спад от 5,6%, докато при плодовете – увеличение с 5,9%.

Понижението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на по-малките доставки на домати (с 9,1 хил. тона или 13,8%), краставици и корнишони (с 4,1 хил. тона или 17,9%), лукови зеленчуци (с 3,5 хил. тона или 16,7%) и пиперки (с 1,4 хил. тона или 7%). Намаление е налице и при импорта на тикви и марули – съответно с 6,3% и 20,7%.

Същевременно, съществено повишение се регистрира при импорта на картофи (с 6,8 хил. тона или 26,2%), а този на патладжани, моркови и гъби се увеличава с между 4,8% и 17,5%.

Около 50% от вноса на пресни плодове през периода януари – юли 2022 г. се формират от цитрусови плодове и банани – общо 117,5 хил. тона, което е с 3,2% повече на годишна база. Сравнително голям дял заемат и доставките на ябълки (14,3%), които нарастват с 33,5% до 33,3 хил. тона. Внесените количества ягоди, круши, киви, праскови, черупкови плодове, кайсии и вишни са с от 4,7% (ягоди) до 88,5% (вишни) над отчетените за същия период на 2021 г., докато намаление е налице при дините (с 6,9%), гроздето (с 16,2), пъпешите (с 35,7%) и черешите (с 37,5%), отбелязват от земеделското министерство.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама