В Европа цените на торовете отново скочиха

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Производителите свиват производството си заради поскъпването на природния газ

След лека стабилизация цените в ЕС отново се връщат към предишния максимум. Причина за това са изключително високите цени на газа и експлозивното нарастване на разходите за производство на торове. За фермерите разликата в цените между суровините (торове, енергия) и доходите (зърно) се разширява, съобщава порталът Agrarheute.com.

Никола Брутен, ръководител на френския клон на норвежкия производител на торове Yara, коментира ситуацията: „С 300 евро за MWh газ в сравнение с 20 евро средно през последните 10 години, ние имаме голям проблем, както за всички който произвежда амоняк, защото газът струва 10-15 пъти повече от преди“.

Норвежкият производител на торове Yara International драстично намали производството на амоняк в Европа поради рекордно високите цени на природния газ. В Европа групата ще използва само около 35% от производствения си капацитет за производство на амоняк, който се получава чрез комбиниране на азот и водород от природен газ.

По същите причини Yara вече затвори завода си във Ферара в Италия два пъти от началото на годината и спря производството в Хавър във Франция за три седмици, когато заводът работеше с 45% от капацитета си. Така Yara намали годишния си производствен капацитет в Европа с 3,1 милиона тона амоняк и 4 милиона тона готова продукция.

Други европейски производители, като полската Azoty и литовската Achema, също намалиха значително. Много производители на торове призовават за помощ от правителството за техния бизнес.

Намаляването на производството, съчетано с нарастващите разходи, доведе до рязко покачване на цените на най-важните азотни торове в края на август. В същото време обаче цените на зърното падат. Следователно за земеделските стопани разликата в цените на разходите и приходите се разширява, тъй като в допълнение към скока в цените на торовете, разходите за газ и електричество, както и дизелово гориво и дори нафта за отопление, рязко се покачват.

Икономистите вече прогнозират двуцифрена инфлация и все по-тежка рецесия през есента.

Използването на торове може да спадне до 7 процента през следващия сезон, най-големият спад от 2008 г., според Международната асоциация за торове.

„Не виждам как някой може да продължи производството в Европа, с изключение на тези, които предварително са застраховали енергийните си разходи“, каза пред Bloomberg Крис Лоусън, ръководител на отдела за торове в CRU, анализаторска фирма.

Калциевият амониев нитрат (KAS), най-важният азотен тор, използван от германските фермери, струваше малко над 880 евро за тон на германските спот пазари на 1 септември. Това е с близо 100 евро на тон повече от август.

Разтвор на амониев нитрат с карбамид струва 690 евро, което е с 30 евро повече от предходния месец. Цените на карбамида са 1025 евро за тон, което е със 130 евро повече от предходния месец.Цените на другите минерални торове също останаха прекалено високи, например закупуването на фосфатен тор, диамониев фосфат, изисква почти 1050 евро на тон.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА