Герман Мартос: Напояването е ключово за ролята на България в производството на зърнени култури

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

Водата е най-важното нещо, ключа към проактивното земеделие. От четирите основни фактора, които задвижват земеделието, напояването е номер 1 по възвръщане на инвестициите. Това е валидно с пълна сила и за България. Предизвикателствата, които посрещаме днес с оглед на продоволственото осигуряване, кризи, недостиг на храни, логистични проблеми и т.н. , за България и ролята й в производството на зърнени култури, напояването е от ключово значение. Това коментира в интервю за Агрозона Герман Мартос, директор продажби за Европа, Близкия Изток и Африка в Линдзи Еригейшън*, по време на посещение на търговскката мисия от щата Небраска в София.

За какви култури и площи могат да се използват пивотните системи?

„Пивотните системи се използват не само за културите, които се отглеждат в редове, но и за всякакъв друг вид култури, включително оризища и цитрусови градини. Ефективността при използване на водата за пивотната система достига 90-95%. Количествата на използваната вода се изчисляват спрямо съответната култура и нейните оптимални нужди от вода“, разказва Мартос.

Герман Мартос, директор продажби за Европа, Близкия Изток и Африка в Линдзи Еригейшън

„Имаме пълно портфолио, когато става дума за изработване на цялостно решение за напояване. Разполагаме с латерални системи и най-различни ъглови системи, които могат да покрият всяка площ.  Не само машините и материалното изражение, но мисълта, интелекта и цялата селематика, с която са снабдени нашите съоръжения“, пояснява експертът.

Поддръжка на съоръжението

Поддръжката на пивотната система е минимална и се свежда до смазване на шарнирите и следене на нивото на маслото в предавателната кутия. Поддръжката е месечна или годишна, но в никакъв случай ежедневна, разказва Мартос.

С какво са по-различни и по-добри пивотните системи?

„Защо пивотните системи са по-добри от капковото напояване? На първо място заради възвращаемостта на инвестицията. Второто голямо предимство е възможността за непрекъснато дистанционно управление. Третото, което ценим много е спокойствието, че всичко е наред и върви под контрол“, разкри той.

„Има много други фактори, като значителната степен на оптимизация. Когато говорим за екологичната устойчивост, е важно да споменем, че 95% от влаганите материали в нашите системи са рециклируеми“, споделя още той.

„Най-голямата разлика се свежда до това, че когато пресметнеш всички разходи и видиш каква е крайната цена, която плащаш за притежание на напоителното съоръжение, анализирайки отделните части като инсталация, самата система, поддръжката й и труда. Сравнението на тези фактори ни показа, че ние имаме голямо предимство срещу системите за капково напояване. Направени са няколко проучвания в различни университети в САЩ, които ни показаха, че притежанието на централната пивотна система може да струва с до 62% по-малко, спрямо капковото напояване. Фермерите разбират, че за тях това е най-добрата опция да възстановят инвестициите си сравнително бързо“, пояснява експертът.

В близко бъдеще: Пивотите ще торят и пръскат

„В момента се занимаваме с една нова концепция, която се основава на два основни фактора – здравето на насажденията и здравето на машините.  В основата на тази идея е залегнало това, че снабдяваме умния пивот с допълнителни сензори, които да наблюдават културите във всяка фаза от тяхното развитие, на всеки сантиметър и дават информация за тях. Освен вода, можем във всеки момент да реагираме и наторяваме или добавяме други необходими химически вещества. Едновременно с това работим по превантивната поддръжка и разрешаване на възможни проблеми. Всичко това може да се прави само от мобилния телефон, без значение къде се намирате“, разказва още той.

„С голяма готовност си сътрудничим с университети, търсим нови партньорства и се вслушваме в нуждите на фермерите“, заключва Мартос.

 

* Линдзи Ерогейшън реализира продажби на стойност 471,4 млн. евро за 2021 г. и работи върху близо 12 млн. напоявани площи. Достига до 90+ страни, а производството й се осъществява на няколко континента – в Небраска- САЩ, Китай, Бразилия, Южна Африка и Турция.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама