Боите за яйца и козунаци – пълни с Е-та и алергени

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Боите за яйца и козунаците са пълни с Е-та и алергени – това показват последните проверки на „Активни потребители”. Според проучването в един козунак на пазара например средно се влагат по 6 Е-та.

„Яйцата почти навсякъде се заместват от яйчен меланж, млякото – или със суроватка или с палмово масло. Това са доста по-евтини варианти и по този начин производителите изкуствено свалят цените”, коментира Сергей Иванов от „Активни потребители”. По думите му това е „хитруване” от страна на индустрията – една проста рецепта да се превърне в произведение на индустриалната химия, предаде actualno.com.

„Жълтеникавият цвят не е от жълтъците, а по-скоро от оцветители. Маслото се заменя с палмова мазнина”, съобщава диетологът Ипократис Пападиматракус. Това са основно емулгатори, ензими, антиоксиданти, киселинни регулатори, консерванти и включително оцветители. Всички те целят да увеличават много срока на годност.

Заместители на традиционните съставки в козунаците на пазара откриват при проверките си и от Агенцията по храните. Оттам успокояват, че се използват Е-та, които са регулирани, а голяма част от тях дори са с естествен произход.

Жълтите и червените багрила могат да предизвикат астма и алергии

„Основно 4 оцветителя се намират в боите за яйца – сънсет жълто – Е-110; татразин – Е-102, азорубин – Е-122 и брилянт синьо – Е-133. Това са изкуствени оцветители, които са разрешени за влагане в боите за яйца. Освен изкуствени оцветители, в пробите се откриват и алергени. Като добавки в боите често присъстват лактоза, консерванти и желатин, става ясно от опаковките.

„Всяка една боя за яйца е безвредна за влагане в храна, която се консумира директно и не би следвало да има притеснение в потребителите, че яйцето след като се обели – и е пропуснат цвят от черупката – ще има проблеми за потребителите”, добави д-р Борисова.

Според диетолози обаче – макар и разрешени – много от оцветителите водят до проблеми за здравето ни. Биха могли да засилят пристъпите на астма, ефекта на хиперактивност при децата, кожни алергии – дерматити, дори и ринит и запушен нос.

„Всички тези технологични добавки са разрешени, но комбинацията от тези добавки и високата консумация на подобни продукти не е полезна за здравето”, допълни Сергей Иванов от „Активни потребители”.

Най-сериозни рискове се крие в синята боя, смята експертът. Алергии и астма могат да предизвикат и жълтите и червените багрила.

„Ориентирайте се от цветовете в природата – не е случайно, че синият цвят много трудно можем да открием в растителния свят и това се оказва, че това е сред най-опасните и потенциално рискови оцветители”, съветва диеотологът Пападиматракус.

Особено внимателни трябва да сме към Е-та с номера от 102 до 145, предупреждава експертът. Затова трябва да следим Е-тата на етикетите и можем да проверяваме доколко опасни са – в различни апликации в телефона си.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама