Микропластмасата се превръща в неразделна част от менюто ни

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Къде най-често може да бъде намерена тя

Има ограничени познания за микропластмасата в храните, но подобни частици са открити в няколко различни продукта, сред които риба и морски дарове, готварска сол, бира, мед и захар, както и в бутилираната вода, се казва в анализ на Европейският съвет за информация за храните (EUFIC). Микропластмаса е открита и в почвата в следствие на замърсявания с различни опаковки от селското стопанство. Все още обаче не може да се разберат напълно последиците от микропластмасите в почвената среда, например дали това има някакъв ефект върху зеленчуци или други култури, отглеждани в почвата, казват експерите.

 

Има ли частици и във водата?

Микропластмасите са открити в питейната вода, както и в източниците на питейна вода, но количествата се различават значително между отделните проби и типовете вода. Въпреки че вече има много изследвания около микропластмасите в питейната вода, са необходими повече и по-силни данни, преди да могат да се дадат ясни отговори, казват експертите. Изследователите работят върху подобряването на методите за вземане на проби и анализи, които в крайна сметка могат да ни помогнат да разберем по-добре експозицията на микропластмасите от питейната вода и техния потенциален ефект върху нашето здраве.

 

Колко микропластмаси консумираме?

Не знаем точно колко микропластмаси консумираме средно, тъй като източниците и експозицията ни към тях не са напълно изследвани, но се знае, че микропластмасата, която попада в организма ни чрез риба и морски дарове не е без значение. Много важно е рибата, която се яде, да се почиства от органите в стомаха й, тъй като именно там могат да се открият най-много частици пластмаса. Изключение е консумацията на миди, където се приема цялата храна.

За да разберат повече, изследователи от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) изчисляват колко микропластмаси човек може реално да поеме, като изяде порция миди. Тяхната най-лоша оценка показва, че част от 225 g миди може да съдържа 7 микрограма (µg) пластмаса, потенциално съдържаща малко количество други химически добавки на замърсители. Количеството добавки и замърсители, на които човек е изложен през мидите, е само малка част от това, на което човек обикновено е изложен от други източници чрез типична диета (по-малко от 0,1%). Следователно изследователите стигат до заключението, че в този случай порция миди не е чак толкова опасна за консумация.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА