Дават повече пари по кризисните мерки в лозарството и винарството

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

Вижте с колко се вдига прагът на помощ и по действащите схеми

След като Европейската комисия в края на януари 2021 г взе решение за удължаване на дерогацията за извънредни мерки за лозарството и винарството заради кризата с коронавируса, от земеделското министерство предлагат промени в Наредба 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г, за да могат мерките, избрани от страната ни, да продължат да действат още година. Проектът на промени подлежи на обществено обсъждане до 15 февруари 2021 г. Така според нуждите на сектора в България, през 2020 г. страната ни избра да прилага мярка „Кризисно съхранение на вино“, мярка „Събиране на реколтата на зелено“ при облекчен режим на администриране, да бъде увеличен размерът на подпомагането по мерките от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г. за бенефициенти, сключили договор за предоставяне на финансова помощ  до края на финансовата 2020 година, както и да се допусне възможност за изплащане на финансовата помощ съобразно извършените операции на установената от проверката на място площ (за мярка „Преструктуриране и конверсия на лоза“ и мярка „Събиране на реколтата на зелено“) и за подаване на заявление за окончателно плащане до края на финансовата година (за мярка „Преструктуриране и конверсия на лоза“).

Чрез прилагането на кризисните мерки и през  2021 г. ще се гарантира запазване конкурентоспособността на гроздо- и винопроизводителите в страната, обясняват от земеделското министерство.

 

Плащат авансово за кризисно съхранение

По отношение на мярка „Кризисно съхранение на вино“ в проекта на наредба е предвидено размерът на помощта да бъде актуализиран спрямо текущите пазарни нива, като в проекта на промени е заложено от 4 ст на литър помощта да бъде увеличена на 7 ст на литър. Това се налага поради движението на пазарните показатели и цялостната икономическа обстановка в национален и световен мащаб, които доведоха до увеличени разходи за винопроизводителите с висока степен на отклонение от обичайните стойности.

За 2021 г. по мярката е предвидена и възможността за авансово изплащане на цялата договорена финансова помощ, като в този случай партидите вино могат да бъдат заявени със срок на съхранение от 16 октомври 2020 г. до 31 декември 2021 г.

Предвидена е и възможност за провеждане на втори прием на заявления за предоставяне на финансова помощ за кризисно съхранение на вино, като необходимостта от този прием ще се преценява на база наличен бюджет. По този начин на представителите на сектора ще бъде предоставена допълнителна възможност да се възползват от кризисно подпомагане, в случай на продължителна икономически неблагоприятна обстановка. Ако бъде отворен втори прием по мярката, условията и заложените максимални срокове за съхранение и изплащане на финансовата помощ ще бъдат валидни и за кандидатите, подали заявления през него.

По мярката са направени и някои технически корекции, предвидена е хипотезата на частичен отказ на заявлението за кандидатстване и на заявлението за окончателно плащане.

 

До 90% помощ за преструктуриране и конверсия на лозя

В проекта на наредба е предвидено също увеличеният размер на подпомагането по мерките от програмата да се запази и през 2021 г.: по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ помощта да бъде 90% (вместо 75 %) от направените допустими разходи;  по мерки „Застраховане на реколтата“, „Инвестиции в предприятия“ и „Събиране на реколтата на зелено“ помощта да бъде 70% (вместо 50%); за мерки „Популяризиране в трети държави“ и „Информиране в държавите членки“  помощта от ЕС също да бъде 70% (вместо 50%), но в случай че кандидатът отговаря на критериите и за държавна помощ, крайният размер на помощта остава 80%. Този размер на подпомагане ще се отнася за кандидати, сключили договор за предоставяне на финансова помощ по мерките от програмата през финансова 2021 г.

 

Отпускат 1155 лв/ха за събиране на зелено

С предложените изменения и допълнения се осигурява и прилагането на мярка „Събиране на реколтата на зелено“ по облекчен за администриране ред. Тази възможност, предвидена в европейското законодателство, прави мярката по-гъвкав инструмент за подпомагане в условията на пазарната криза, предизвикана от разпространението на COVID-19. Предвижда се преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете да се възстановяват на база фиксирана цена от 1155,48 лв./ха, е заложено още в промените на Наредба 6.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА