Как да отгледате айсберг и във вашата градина

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Боднете разсада на висока леха

Ледената или айсберг салатата е с дебели, крехки, сочни и хрупкащи като лед листа. Образува доста едри, много плътни и твърди глави, които наподобяват зелки. Имат отлични вкусови качества. Тя не образува бързо цветоносно стъбло, което я прави подходяща за по-късно пролетно и за лятно производство. Отглежда се чрез разсад. Семената се сеят през февруари в полутопъл парник, или на затоплена с оборски тор леха, която се покрива с полиетиленово платно; към края на февруари и в началото на март се сее на неотопляема леха, покрита съответно с полиетилен. Добри условия за отглеждането на разсада създава и полиетиленовата оранжерия.

На 1 квадрат се засяват 1-1,5 г семена, които се разпределят равномерно в плитки браздички, отворени с маркир през 5 см, или разпръснато. Зариват се с тънък слой (1,5-2 см) пресята влажна парникова или друга плодородна и чиста от плевелни семена почва. След това леко се подравнява с пръчка и се притъпква внимателно с дъска. За производство на разсад за засаждането на 10 квадрата достатъчна е по-малко от квадрат разсадна леха.

Семената ще поникнат за седмица при температура 20-22 градуса. След като се покажат първите кълнове, намалете топлината до 16-18 градуса през деня и с 3-4 градуса през нощта. Благоприятната влажност е умерената. При засушаване се полива с лейка с позатоплена вода през по-топлите часове на деня. След поливката разсадната леха се проветрява. Проветряването е редовна грижа, като през студени дни това се извършва внимателно. Когато разсадът е по-гъст, се прорежда. За разсаждане на ледената салата се подготвя 35-40-дневен разсад. Предвижда се засаждане на разстояния 30х25 см. Тъй като ледената салата е много чувствителна към преовлажняване на почвата, за отглеждането й се предпочита високата леха, в която водният режим се регулира по-лесно – излишната влага не се задържа и се отцежда бързо. Освен това растенията се проветряват по-интензивно и така се намалява опасността от гниене, мана, антракноза и други болести.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама