Явор Гечев: Новата ОСП трябва да отговаря адекватно на нуждите на сектора

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

„ОСП въвежда рамките и финансиранията по отношение на следващите 7 години. Ние не сме изолирана държава, а сме в пряка конкуренция с всички наши западни колеги, съответно ако ние получаваме по- малко пари с повече изисквания, ние не сме конкурентноспособни. От тази гледна точка е много важно политиката в държавата ни да бъде така настроена, че да отговаря адекватно на нуждите на сектора, за да може да съществуваме и да се развиваме в конкурентна среда. Има няколко различи от миналия програмен период. Първата е, че правомощията на държавите ще бъдат доста по- големи,отколкото бяха досега. Почти всички неща от общата рамка ще бъдат решавани в България“, заяви председателят на Националния съюз на земеделските кооперации в България Явор Гечев в интервю в рубриката на Агрозона по радио „Фокус“.

„Друг е въпросът до колко е обединен сектора в представителната част на организациите. Всички ние участваме в дебата, във всички разговори, обвързани със следващия програмен период, така че очакваме да видим какъв ще бъде резултатът, когато бъде взето и окончателното решение от страна на Министерство на земеделието“, допълни той.

Какви са възможностите България да стане член на Копа- Коджека?

„В другите държави, огромна част от членския внос за Копа- Коджека, дори целия, се поема от съответното Министерство на земеделието. Подобна такса обаче е непосилна за нашата организация. Въпреки че, НСЗКБ е организация, която още от утре на практика може да стане член на това сдружение, тъй като отговаря на изискванията от Закона за кооперациите, не можем да си го позволим“, заяви Гечев.

Регламент на изсветляване

„Що се отнася до цялостна организация обаче смятам, че в България сектора не успява да се самоорганизира. Много е важно да се проумее в земеделието кой кого представлява. Ние например представляваме над 450 кооперации, но за големите организации това винаги е било проблем. Дебатираме, но не се знае с кого дебатира. МЗХГ трябва да направи регламент на изсветляване, тоест кой кой е в сектора и да направи специализираното законодателство за това как тези хора се обединяват“, коментира още Гечев.

Нов закон за земеделските кооперации

Настоящия Закон за кооперациите е правен преди над 20 г. Той не отразява до голяма степен много от нещата, които са се променили през последните две десетилетия, а те на практика са нов свят. Много често в България се говори за фермерско коопериране, а всъщност по Закон такова няма. Кооперирането изобщо е объркано понятие. Не става въпрос за ТКЗС-та, а за отношения на коопериране. Пример е земеделието в Западна Европа, където в голямата си част, около 85%, то се крепи именно на такива кооперации.“, сподели Гечев.

„Ползвайки най- добрите западни модели, ние сме разработили един специализиран Закон на земеделските кооперации, който включва и сектор напояване- как би трябвало да се структурират водните кооперации, как трябва да изглежда кооперирането и фермерското коопериране в България с всички модернизирани модели. Изчакваме подходящия момент, в който да представим този Закон пред всички политически партии“, заключи председателят на НСЗК.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА