Вижте кога и как да торите бодливото грозде

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Ако сте засадили цариградско грозде през тази година, добре е да се замислите и за торенето на културата. Най-добре е да направите това 5 пъти през сезона. За младия храст това е много важно. Той ще може по-лесно да се прихване, при правилно торене ще стане и по-здрав. А силните храсти не са подложени на заболявания. Обикновено, под всеки храст бодливо грозде се изливат по 3 литра подготвена настойка от органични вещества.

 

№1

За него трябва да използвате картофени обелки. Съберете в литров буркан такива обелки, кипнете 1 кофа вода и когато тя кипне, хвърлете в нея обелкиите. След това кофата трябва да се затвори добре и да изчакате, докато съдържанието изстине до 50 градуса. След това добавете дървесна пепел (1 ч.ч.). Не е нужно да чакате пълното изстиване на разтвора. След добавянето на пепелта можете вече да я използвате. Това се прави, когато пъпките се пробуждат, през април.

 

№2

За второто торене ще използвате пак течни торове. Но този път ще съберете трева и някакъв вид тор. Внесете веществата по време на цъфтежа. Можете да го направите и чрез опръскване на листата. Освен че ще подхраните храста, ще го предпазите от брашнеста мана, което за него е много важно.

 

№3

За третото торене отново ще използвате водна настойка от трева, като във втория случай. Трябва да я излеете около храста и да го направите по време на формирането на плодовете, за да може да им е от полза.

 

№4

След като съберете плодовете, не ббива да забравяте за бодливото грозде. Осигурете му още едно торене през периода. Тук ще използвате биохумус. Първо пригответе кофа с вода. Тя трябва да е топла, със стайна температура. В нея влейте и чаша от този препарат и оставете разтвора да престои 24 часа. След това можете да го използвате.

 

№5

Заключителното торене се прави през есента, когато под всеки храст се добавят по 2 кофи компост. Това се прави през октомври. По такъв начин подготвяте храста за зимуване.

След това в последващите години от живота на растението можете да торите по същата схема, но по принцип е достатъчно и само да мулчирате, като добавите в покривката дървесна пепел и обелки от картофи. Можете да използвате и друг вариант за мулч – надземната част на картофените растения.

 

Полейте

Ако сте мулчирали добре бодливото грозде и слоят при това не е по-малко от 10 см, то можете и да не поливате храста. Ако обаче е много горещо, то напояването е нужно, каго трябва да осигурявате вода поне веднъж седмично. Освен торенето и грамотното поливане не забравяйте и да подрязвате цариградското грозде, за да не се сгъстяват храстите.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА