“Извънредното положение в страната и необичайната ситуация накараха много от производителите на птиче месо да заколят преждевременно кокошките си от страх, че няма да могат да реализират продукцията си след това. Тези действия обаче им изиграха лоша шега, защото не след дълго се стигна до свръхпроизводство. Кланиците бяха задръстени, а износ липсва”, сподели пред “Агрозона” проф. Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България.
Потребителите не усетиха промяна в цените за сметка на производителите
Заради свръхпроизводството, производителите трябваше да продават стоката си на половин цена или с 50% по- ниска от обичайната. Въпреки това търговските вериги не намалиха цените си, като продължиха да предлагат пилешките изделия на обичайната цена, допълва професорът.
Заради липсата на износ голяма част от производството остана за преработка в страната или била транспортирана към други страни. От друга страна обаче, по време на извънредното положение е намалял и вносът на пилешки изделия, включително на полското пилешко месо, в което напоследък все по- често са откривани положителни проби за салмонела.
Драстичен спад в износа на патешко месо и черен дроб за Франция 
Логистичните проблеми и финансовата криза стават причина за това драстично да намалее износът към Франция на патешко и черен дроб, каза още проф. Белоречков. Това съответно създаде и поредната трудност за птицевъдите, които намират най- голям пазар на патешките продукти именно в страната на френскоговорящите, споделя специалистът.