Външната търговия на БГ селскостопански стоки е нараснала три пъти от 2007 до 2017 г.

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Обемът на външнотърговския оборот на селскостопански стоки също се увеличил три пъти за периода от 2007 до 2017 г. През 2007 г. е бил 2 млрд. 509 млн. евро, а през на 2017 г. достига до 7 млрд. 258 млн. евро. За периода от 2007 до 2017 г. в селското стопанство в България са ангажирани 18% от трудоспособното население, заедно със сезонните работници. През последните години е нараснал 5 пъти обемът на обработваемите земи. От близо 1 млн. хектара необработваеми площи, по последни данни, те са около 200 хил. хектара.

Само с науката можем да подобрим ефикасността от прилагане на мерките в земеделието, посочва министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в една от социалните мрежи, след своето участие в онлайн в Юбилейна научна конференция с международно участие – 25 години Тракийски университет. „Ако търсим ефективност и резултат в сектора, няма как да го постигнем без науката. Стъпвайки на научни доказателства можем да се възползваме максимално от възможностите, които ни дава Европа“, посочва Десислава Танева.

Земделският министър обърна внимание на предизвикателствата, които седят пред сектора, а именно новата ОСП и Зелената сделка. „Без науката ние няма да можем усвоим ефективно средствата, които ни се полагат. Заради ситуацията с пандемията COVID-19 има забавяне в стратегическите планове на страните-членки за новата ОСП. Имахме амбицията да представим нашия план на ЕК в края на годината. На база на него трябва да разработим националните документи, които ще регулират новата ОСП. Забавянето на обявяването на документите по Зелената сделка се отразява и на изготвянето на Стратегическия ни план. Очаквахме, че преходният период ще е една година, но някои от другите държави са за това, този период да бъде 2 години“, отбелязва министър Танева.

„Обърнах внимание на още една възможност, която заема основно място в новата Обща селскостопанска политика. Това е създаването и подкрепата на Система за знания и иновации и цифровизация. В България е необходимо тя да бъде подкрепена и да заеме своето място. Нейната цел е да ускори конкурентоспособността на земеделския сектор у нас“, посочва министър Танева.

„По повод юбилея на Тракийския университет още веднъж искам да благодаря на ръководството и преподавателите му, които оказаха съдействие при справяне с една от най-големите кризи в нашето животновъдство, а именно Африканската чума по свинете. Пожелавам на целия научен и преподавателски състав да обучава още повече млади хора с амбицията и желанието да се развива сектор „Земеделие“. На екипа на университета пожелавам да продължи своето развитие и се надявам, че взаимодействието между науката, администрацията и земеделската общност ще продължи и занапред“, казва Десислава Танева.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА