Скоро приключва приемът на заявления за помощ за частно складиране на млечни продукти

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

На 30 юни, вторник, приключва приемът на заявление за помощ от ЕС за частно складиране на млечни продукти. Извънредните мерки са предвидени от Европейската комисия в помощ на сектора заради COVID-19 и са разпоредени в следните 3 регламента:

Делегиран регламент (ЕС) 2020/591 на Комисията от 30 април 2020 година за откриване на временна извънредна схема за помощ за частно складиране на някои видове сирена и за предварително определяне на размера на помощта

Заявленията се отнасят до продукти, които вече са поставени на склад, и за тях не се изисква обезпечение, като крайният срок за подаването им е 30 юни 2020 г. Периодът на съхранение е между 60 и 180 дни. Максималното количество допустимо за съхранение за България е 889 тона. Минималното количество за всяко заявление е 0,5 тона. Сумата за подпомагане включва както постоянните разходи за складиране в размер на 15,57 евро на тон продукция, така и 0,40 евро на тон на ден за срока на договорите.

Регламент за изпълнение (ЕС) 2020/597 на Комисията от 30 април 2020 година за предоставяне на помощ за частно складиране на масло и за предварително определяне на нейния размер

Заявленията се отнасят до продукти, които вече са поставени на склад, и за тях не се изисква обезпечение, като крайният срок за подаването им е 30 юни 2020 г. Минималните количества са 10 тона, а периодът за съхранение е между 90 и 180 дни. Помощта е в размер на 9,83 евро на тон за постоянни разходи за складиране и 0,43 евро на тон на ден.

Регламент за изпълнение (ЕС) 2020/598 на Комисията от 30 април 2020 година за предоставяне на помощ за частно складиране на обезмаслено мляко на прах и за предварително определяне на нейния размер

Заявленията се отнасят до продукти, които вече са поставени на склад, и за тях не се изисква обезпечение, като крайният срок за подаването им е 30 юни 2020 г. Минималните количества са 10 тона, периодът за съхранение е между 90 и 180 дни, а помощта е в размер на 5,11 евро на тон за постоянни разходи за складиране и 0,13 евро на тон на ден.

Същевременно Регламент за изпълнение (ЕС) 2020/599 на Комисията от 30 април 2020 година за разрешаване на споразуменията и решенията относно планирането на производството в сектора на млякото и млечните продукти в сектора на млякото и млечните продукти се предвижда разрешаване на доброволни споразумения и решения за планиране и намаляване на производството от страна на фермери, организации на производители и техни асоциации. Изключват се споразумения и решения, които водят до разделяне на пазари или определяне на цени. Разрешението ще бъде временно в продължение на шестмесечен период, започващ на 1 април 2020 г.

ЕТИКЕТИ:
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА