Кои ще са датите за Житния режим през 2020 година?

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Житният режим се изпълнява всяка година през февруари в различни дни, които биват съобразени с фазите на луната. Тази година той ще се състои в дните между 12 и 21 февруари, когато Луната излиза от фаза пълнолуние и започва нейният „разсип“. Целта на изпълнението му  е пречистване на организма, на физическа и психическа основа, преди пролетната енергия да е пробудила силите на природата за нов живот. Важно за правилото изпълнение на режима е използването на качествено жито или лимец. Първоначално по време на режима се използва само жито (негрухано, за покълване), но за онези, които изпитват затруднение, е възможно да се добавят по желание плодове, ядки и мед.

Идеята за житен режим възниква малко след създаването на Школата на Петър Дънов, но корените за това се крият още далеч във древността. По време на зимните месеци и особено покрай Коледните празници, организмите ни натрупват излишни килограми и множество токсини. Още преди хилядолетия Фебруа е бил римски празник на ритуалното пречистване, който се е провеждал в рамките на два дни от втория римски месец (след зимното слънцестоене). Произходът му се свързва с римския бог Februus, олицетворяващ пречистването. Някои източници свързват латинската дума за треска (febris) със същата идея на пречистване, поради изпотяване.

„Онези от вас, които имат слаб стомах или слаби гърди, нека се подложат на житен режим за един, два или три месеца най-много. През това време не трябва да употребяват никаква друга храна, нито хляб, освен да дъвчат сурово жито, добре изчистено и измито, без никакъв прах. Ще наблюдавате през това време какви резултати ще произведе житото у вас. Ако ви се вижда много време един месец, направете този опит за една седмица само, като употребявате всеки ден по сто грама жито. Ще накиснете от вечерта сто грама чисто жито в една чаша с вода и ще го дъвчете, като го разпределите на три пъти: сутрин, на обед и вечер. Ако ви се пие вода през деня, може да пиете, колкото искате. Ако бихте се поставили на този режим от по-рано, щяхте да имате по-здрави зъби, а нервната ви система щеше да бъде по-добре урегулирана. Онези от вас, които имат здрави зъби, нека направят опита със сурово жито, а тия, на които зъбите не са здрави, нека малко сварят житото. Ще дъвчете житото добре и ако почувствате нещо дисхармонично у вас, ще спрете опита.“ – препоръчва Петър Дънов в книгата си „За житото и житния режим“.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА