Традиции и поверия за Игнажден

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Игнажден е денят, в който почитаме паметта на свети Игнатий Богоносец. Отбелязваме го на 20 декември и обикновено този ден се приема като начало на коледните празници. В народните поверия този ден се смята за начало на Мръсните дни (от Игнажден до Богоявление) и прехода от старата към новата година. Празникът е свързан със зимното слънцестоене, много поверия и ритуали. Познат е още като Млада година, Полаз, Полазовден и други.

Най-характерен за деня е разбира се, обичаят „полазване“. По това кой пръв ще влезе в къщата, се правят гадания за следващата година. Вярва се, че ако добър човек „полази“ къщата, то тогава следващата година ще бъде добра за семейството, ще има благоденствие и успехи.

Традиционно било сполазникът с влизането си в дома, да поздрави семейството за новата година, като със себе си носи пръчка от дръвника. С нея, той трябва да разрови огнището в къщата и да отправи хубави пожелание „Колко искрици, толкова яренца (агънца, теленца, кончета …)“. В някои краища на страната, преда да се отправи към огнището, той посяда върху сламата на пода  „за да мътят квачките през годината и да дойдат по-скоро годежници, т.е момци за момите.“

Задължително е приготвянето на обреден хляб. Трапезата е постна. Хлябът се украсява с пет малки топчета. Разчупва се от най-възрастния мъж или жена в семейството, в зависимост от населеното място.

Празнуват : Игнат, Игната, Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Искрен, Игнасия, Игнасио, Агна, Пламен, Пламена

 

А ето и няколко любопитни народни поверия за празника:

  • Не се местят кошери, иначе пчелите ще бягат.
  • Мъжете не впрягат добитъка, за да са здрави и пъргави през цялата година.
  • Не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече, жар или сол – за да не излезе берекетът.
  • Не се иска и не се дава нищо назаем.
  • Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят.
  • Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят.
  • Не се вари боб, за да не бие градушка.
  • Не се пере, за да не налети болест.

 

Снимка: uniconbg.com

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама