Рукола – модерна подправка или неразвита ниша в българското земеделие

Георги Узунов
Георги Узунов
8 Минути

Рукола, или за да бъдем по-точни  Eruca sativa на латиница, е член от семейството brassica, което най-често се консумира като зелени зеленчуци. Растението произхожда от района на Средиземно море, но към днешна дата се отглежда в много части на света. В Древен Египет от нея се е правила специална напитка за младоженеца по време на сватбата, защото се е считала за мощен афродизиак. В Древен Рим тази зеления е била главна подправка на масата на богатите. В азиатските страни с нея се лекуват болки в стомаха и гърлото, а в Индия маслото от рукола се използва за лечение на заболявания по кожата.

В наши дни руколата е популярна в цял свят, тя се отглежда на много места, а любовта към пиперливите й листа се дължи на изобилието от полезни свойства. Това растение не остава никого равнодушен, специфичният й вкус или те покорява завинаги или не се понася изобщо. Най-често се използва като съставка в смесени зелени салати, но в Италия, а все по-често и в България, може да се намери и като  добавка към пицата. Има  богат, пиперлив и изключително силен вкус за листен зелен зеленчук.

Много хора смятат руколата за грозен зеленчук, тъй като наподобява листата на обществения враг номер едно в градината – глухарчето. Листата са дълбоко перисто-лопастни с четири до десет малки странични дяла и голям терминален лоб.

Растението обаче има и лоша страна.  Всъщност то натрупва много нитрати. В проучване на зеленчуците, публикувано през 2008 г. като част от становището на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ), средните нива на нитрати варират от ниско – 20-30 мг /кг в брюкселско зеле и грах до високо – 4,667 мг/кг в руколата. Други листни зелени зеленчуци също имат относително високи нива на нитрати.

Можем ли да отглеждане рукола в България

Руколата, много често наричана на Запад „Ракета“, е бързо растяща, прохладна сезонна култура. Предпочита добре дренирана, плодородна почва и пълна слънчева светлина. Като цяло, нараства до около 90 сантиметра височина с кремаво-бели ядливи цветя. Листата могат да бъдат готови за бране в рамките на 40 дни от засяването на семената.

По-младите листа имат светлозелен оттенък и изглеждат идентични с тези на спанака. Освен това младите, нежни листа са по-малко пиперливи и сладки, за разлика от острия, пикантен вкус на зрелите растения.

Растението трябва да се засажда в градината в началото на пролетта или есента. То ще расте в розетка с ширина 30 см и също толкова висока, ако я оставите. Подобно на листната салата, руколата се простира нависоко  в горещо време. Можете да издърпате нагоре, когато растението започне да изпраща стрък от центъра, или можете да продължите с прибирането на листата, докато не усетите твърде силен вкус.

Стъблата имат малки бели цветя отгоре. Те са годни за консумация и се използват често при салатата. Цъфтежът сигнализира, че сезонът е завършил за руколата и можете да я замените с топла култура за лятото.

Растеж и отглеждане

Руколата расте бързо. Заложете растения в слънчевата градина в началото на пролетта за пролетна реколта или края на лятото за есенна реколта. Растенията предпочитат по-хладните дни на пролетта или есента. Както всяка зелена салата, руколата се нуждае от богата почва, за да постигне най-добрия си растеж, и ще расте още по-добре, ако я подхранвате. Преди засаждане, подобрете почвата си чрез наторяване или зрял компост. Ако засаждате в саксии, уверете се, че ще осигурите на корените отлична среда за отглеждане.

Отстраняване на проблеми

Когато цъфтежът започва в края на пролетта или началото на лятото, вкусът става по-интензивен. В даден момент той може да бъде по-силен за Вас, което означава, че е време да наберете листата и да изчакате следващия хладен сезон за растеж.

Вземете само външните листа, така че растението да остане непокътнато и да може да се използва през идните седмици. Откъсването на листата, стимулира растението да дава все повече и повече нови листа.

Употреба

Руколата се счита за зеленчук. Приготвя се и се яде като спанак, или може да се използва по-пестеливо като подправка, за да овкуси салата, месо или паста. Не е за тези, които предпочитат мек вкус като този на салата от айсберг.

Модерната подправка

Растението често може да бъде използвано като подправка и най-често приложението му е в свежите зелени салати. Според много хора, има вкус, наподобяващ горчица. Руколата е вкусно допълнение към други зелени зеленчуци. Казват, че древните римляни я съчетавали с цикория, слез и лавандула.

Също така някои хора комбинират растението с  плодове като круши или сирена като Горгонзола. Пасва добре върху сандвичи, в салати от пиле и риба тон, ястия с яйца, тестени изделия и доматени ястия, както и в сотирани зеленчуци. Можете също така да я задушите с добавяне на други билки и подправки – няма проблем руколата да стои и като самостоятелна гарнитура.

Съхраняване на рукола

Опаковайте пресните листа в пластмасова кутия или ги поставете в запечатваща се пластмасова торбичка. Те ще останат свежи в продължение на два или повече дни, може би по-дълго. Качеството на листата ще започне да спада след три дни.

Хранителни факти

Руколата е богат източник на желязо, а също и на  витамини А и С, както и на нитрати и няколко антиоксиданти, за които се съобщава, че спомагат за борба със стомашно-чревни язви и псориазис. Както повечето салати, тази също е много нискокалорична.

Ползи за здравето

Зеленчукът има висока хранителна стойност със своите кръстоцветни семейни корени. Те носят антиоксидантни ползи от глюкозинолати и детоксикираща сила от ензими. Растението е отличен източник на фибри, витамини за стимулиране на имунната система и калций за здравината на костите. Също така получавате букет от фолиева киселина, желязо, магнезий, фосфор, калий и манган.

Растението също така осигурява високи нива на протеини, рибофлавин, тиамин, цинк, витамин В6, мед и пантотенова киселина (витамин В5).

Изследователски екип, изследващ естествените ползи за здравето от руколата, открива, че тя може да бъде свързана с борба със стомашно-чревните язви, вероятно заради многото антиоксиданти, които съдържа.

Растението се счита за един от листните зелени зеленчуци, които съдържат почистващи свойства, противодействащи на отравянето с тежки метали в човешката система, особено в черния дроб. Отбелязва се също, че този зеленчук има способността да изкоренява пестициди и хербициди от организма.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама