Въглехидратите са основен източник на енергия и предоставят глюкоза за мускулите и процесите на обмяна на веществата. Добре е храната да съдържа поне 45% до 50% въглехидрати. Това се казва в насоките за здравословно хранене, които можеха да се намерят на щанда на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет по време на изложението „Агра“ в Международен панаир Пловдив.
Храним се нездравословно
За 7-ма поредна година в Града на виното по времена изложенията бе разположен щанд на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет, където се измерваше кръвната захар и холестерол. През щанда преминаха повече от 400 души. „Около 30-40 % от преминалите теста са с повишен холестерол, а тези с кръвна захар – 20 %. Тези резултати говорят, че хората се хранят нездравословно.“, коментира председателят на асоциацията Елисавета Котова. Тя препоръча консумирането на храни, бедни на мазнини, сол, по-малко тестени изделия и сладкиши, както и поне 30 минути движение дневно.
Три групи въглехидрати
Експертите разделят въглехидратите на монозахариди, дизахариди и полизахариди. В зависимост от това какви въглехидрати се приемат, тяхното разграждане в организма е различно.
Монозахаридите бързо се абсорбират от храносмилателния тракт в кръвния поток и енергията се осигурява почти незабавно. Кръвната захар се повишава бързо, но след кратко време приема отново нормални стойности и чувството за глад се появява отново.
Дизахаридите първо трябва да бъдат разградени в организма до монозахариди- същото се отнася и за полизахаридите. Кръвната захар се повишава по-бавно и ние изпитваме засищане за по-дълъг период.
Поради благоприятния ефект върху метаболизма, болшинството от приетите въглехидрати трябва да са съставени от полизахариди.
Препоръчителен е максимален прием на моно- и дизахариди в рамките на 10% от общата енергийна консумация.
Бързо повишаване нивото на кръвната захар | Умерено повишаване нивото на кръвната захар | Бавно повишаване нивото на кръвната захар |
Монозахариди | Дизахариди | Полизахариди (сложни захари) |
Глюкоза (декстроза) Фруктоза (плодова захар) Галактоза | Лактоза (млечна захар) Малтоза, тръстикова захар, захароза (трапезна захар) | Нишесте Гликоген Фибри (целулоза и пектин) |
Плодове с високо съдържание на въглехидрати (банани, грозде), мед, бонбони | Мляко и млечни продукти, захарно цвекло, бира, ечемик | Картофи, зърнени храни, зеленчуци, бобови растения, плодове с ниско съдържание на въглехидрати (ягоди, ябълки), диетични меса |