Истинският европейски подход е този, който отстоява равноправието на всички европейски граждани. Това включва и правото на всички европейци, независимо в коя държава членка живеят, на храна с еднакво качество, каза българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на форума на високо равнище по темата за двойния стандарт при храните в ЕС.
Според Мария Габриел, не би следвало компаниите да прилагат практиката за различно качество на един и същи продукт като използват за мотив особености на националния вкус.
В качеството си на еврокомисар по цифрова икономика Мария Габриел коментира, че новите цифрови технологии имат потенциала да помогнат на бизнеса и земеделието да работят по-прецизно, ефективно и устойчиво. Тя определи като обещаващ проекта “Интернет за храните и стопанствата 2020”, който има 30 милиона евро финансиране. “С този проект целим да направим прецизното земеделие реалност. Интернет на нещата позволява по-добра проследимост на храните, което води до тяхната по-голяма безопасност, по-лесно и по-бързо определяне на продуктите, които не съответстват на стандартите или имат различни, по-ниски стандарти. Чрез технологиите по-лесно могат да се проследят тези продукти и техните съставки от производителите до предлагането им на пазара”, каза българският еврокомисар.
Мария Габриел отбеляза още, че по новата работна програма Хоризонт 2020 за периода 2018 – 2020 г., Европейската комисия инвестира над 160 милиона евро в цифровата трансформация на земеделието. Тя изрази надежда, че ще има проекти и от България, и други държави от Югоизточна Европа, включително за борба с двойните стандарти.
Вижте още: