Агро сътрудничество между АС и ЕС – от решаващо за бъдещето

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

Селскостопанското сътрудничество между Африканския и Европейския съюз ще бъде от решаващо значение за устойчивото бъдеще. Петата среща на върха между Африканския и Европейския съюз се състоя в края на ноември в Абиджан, съобщава ec.europa.eu. Основната тема бе възможността за засилване на сътрудничеството между двата континента, като фокусът пада върху младите хора и постигането на тяхното устойчиво бъдеще. На срещата се събраха лидери от 55-те държави- членки на Африканския съюз и 28-те държави-членски на ЕС.

„Днес повечето от африканските граждани са на възраст под 25 години, а до средата на века всеки четвърти в света ще бъде африканец. Този „демографски дивидент“ обаче остава неоползотворен без интелигентни инвестиции. Това е точно причината, поради която ще направим инвестиции в образованието, в инфраструктурата, в мира и устойчивостта, както и в доброто управление. На свой ред, всичко това ще допринесе за създаването на добра стопанска среда и ще създаде толкова необходимите работни места и икономически растеж“, това казва председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Населението в Африка се очаква да се удвои до 2050 г. от 1,2 млрд. души достигне 2,4 млрд. Необходимо е да се създават по 18 милиона нови работни места  всяка година до 2035г. за младото африканско население, обявяват от Международния валутен фонд.

Секторът на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост бяха ключови области  за обсъждане на срещата. Те играят и  решаващата роля за създаването на работни места, икономически растеж и устойчиво развитие в Африка. ЕС, който вече е силен партньор в селскостопанския сектор, има за цел да засили това партньорство чрез фокусиране върху търговията, инвестициите и бизнеса, а не върху помощите. Основният принцип на това ново партньорство е да се насърчи “политическият диалог като инструмент за развитие”, който беше от основно значение за стартирането на политическия диалог между ЕС и АС. Този диалог е в съответствие с Декларацията от Малабо, приета през 2014 г. от АС, която има за цел да сложи край на глада и намаляване наполовина бедността до 2025 г.

 

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА