Евро одиторите критикуват ПРСР заради бумащина и липса на ясни резултати

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Европейската сметната палата критикува Програмата за развитие на селските райони в ЕС заради липса на фокус върху измерими резултати. Одитори в Люксембург са анализирали десет регионални програми, за да видят дали те отговарят на резултатите и на качествени проекти за развитие. Направено е сравнение с представянето от предходния програмен период, за да се оцени напредъкът.

Европейската комисия изисква твърде много документация, коментира одиторът, отговорен за доклада, съобщава euractiv.com.

Страните членки предоставят твърде обстоятелствена документация за одобрение на ЕС, а тя често е толкова дълга, че отнема месеци да се анализира и така се забавя началото на реалния цикъл на подпомагане.

28-те страни-членки са подали общо 118 отделни регионални програми за развитие за настоящия програмен период, като те варират между 456 стр. при Ирландия и 1192 стр при Гърция.

Заради времето, необходимо за анализ страните се движат поне с година забавяне. Първа е одобрена полската програма – през декември 2014, а гръцката – последна, година по-късно или две години след началото на финансовия период.

Според одиторите забавянето в изразходването на средствата означава акумулиране на средства и накрая по-висок риск от лошо изразходване. Така се стига до ситуация, в която страните се стремят просто да усвоят ресурса в разрешения период, а не да го изразходват целесъобразно.

Документите не просто са твърде обемисти, но и не се концентрират достатъчно върху очакваните резултати, коментира докладчикът.

За следващия програмен период одиторите имат препоръки с цел повишаване ефективността на изразходване на средствата. Те насърчават Комисията да изисква повече детайли около измеримите резултати, които бенефициентите се надяват да постигнат. Препоръчва се също да има по-ясни индикатори за представянето и да се осъществява обмен на добри практики между страните членки. Една от ключовите насоки е ЕК и ЕП да изготвят преглед на изразходваните средства, преди да приемат бюджета за следващия програмен период.

 

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА