Коневъди скочиха срещу промените в Закона за земите

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Коневъди скочиха срещу промените в закона за земите, според които се предвижда конете да бъдат изключени като пасищни животни. Мотивите за това предложение са повече от нелепи и показват, че вносителите слабо познават ситуацията както с пасищните животни, с регистрацията на животновъдните обекти, така също и с регистрацията на всяко едно еднокопитно животно, посочват в своя декларация от Асоциацията за развъждане на местни автохтонни породи в България.

 От общо 800 хиляди пашуващи животни в страната, конете не надхвърлят и 1%. „Е, този ли процент „бръкна в очите” на млеко и месопроизводителите, за да се стигне до нелепото предложение на вносителите на законопроекта“, посочват вносителите в декларацията.

От  Асоциацията за развъждане на местни автохтонни породи в България посочиха и 9 точки срещу предложението за премахване на конете като пасищни животни.

  1. Конете са тревопасен биологичен вид, който се отглежда преимуществено на пасища. Биологията на останалите пасищни животни е такава, че те не са директни конкуренти при изпасването на тревостоя. В този смисъл, ползата от пашуването на конете е още по-силна заради облагородяващата роля върху тревния състав на пасищата, тъй като те най-дълго пребивават на пасищата.
  2. Последните пазарни тенденции наложиха и отглеждането на тежки породи, които също се ползват за производство на месо и пазарният дял постоянно се увеличава.
  3. Идентификацията на конете е материя, която единствено за този вид животни, е предмет на отделен регламент на ЕК (Регламент 262/2015) и това гарантира уникалността на всяко едно животно регистрирано в системата ВетИС на БАБХ. Няма животно от друг вид с толкова подробно описание и доживотна идентификация посредством мускулен електронен имплант.
  4. Няма селскостопанско животно, регистрирано във ВетИС на БАБХ, което да е регистрирано само във временен животновъден обект. Очевидно вносителите не са се консултирали с експерти от БАБХ, за да знаят, че при всички селскостопански животни се провежда годишна профилактика, за което са нужни минимални условия в постоянен животновъден обект.
  5. Намаляващият брой говедовъдни и овцевъдни ферми в България е функция от дългогодишни неадекватни държавнически решения в животновъдството и освобождаването на нови пасищни пространства съвсем няма да стимулира стопаните да увеличават поголовието си от говеда и овце, каквито може би са утопичните надежди на вносителите. Останалото е чист популизъм.
  6. Никъде в света няма практика млечни животни да ползват естествени пасища. Това е самоубийствено за фермера, чиито приходи се формират от млечна продуктивност. Но тези фермери очевидно имат нужда от още обработваема земя, която да ползват за фуражна база, както и за придобиване на още субсидии за земя. Съвременните технологии в месопроизводството също не разчитат на целогодишно пасищно отглеждане. Тук изобщо няма да сравняваме нашите климатично-почвени условия и тревен състав на некултивираните общински и държавни пасища, които задължават всеки съвестен фермер да подхранва допълнително животните си.
  7. Вносителите на законопроекта не са представили никаква оценка по какъв начин ще повлияе освобождаването на пасищните терени, както и с колко ще се повишат приходите на държавата и общините след провеждането на отделни търгове за наемане на тази земя. Към настоящият момент коневъдите също заплащат наем на общините и държавата, за да ползват пасищата.
  8. Законопроектът не отчита, че досега ползваните пасища са срещу сключени редовни договори със средносрочни ангажименти на коневъдите и не посочва какво ще се случи при тяхното прекратяване.
  9. Вносителите изобщо не отчитат факта, че коневъдите са регистрирани земеделски производители, които са редовни данъкоплатци и отнемането на пасищата им ще ги лиши от поминък, съответно и от трудова заетост. Иска ли държавата да превърне около 1000 работещи в безработни?
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА