От 18 юли държавата започва изкупуването на частни гори

Лилия Александрова
Лилия Александрова
6 Минути

От 18 юли държавата ще започне да изкупува частни горски парцели. Държавните горски предприятия ще започнат да обявяват на своите страници в интернет съобщения за собствениците  на горски територии, които желаят да ги предложат за закупуване. При стартиране на процедурата собствениците ще подават заявление по образец до предприятието или до териториалното поделение, в чиито обхват на дейност се намира поземленият имот.

Собствениците на малки частни гори до 2 хектара, които граничат с държавните кории имат най-голям шанс да получат добра цена от държавата. Те ще получат най-много точки при оценяването на имотите им. Това става ясно от правилата за закупуване на горски територии от държавните предприятия, които важат само за гори до 5 хектара. Целта е да бъдат уедрени държавните гори и да се намали незаконната сеч, а прилагането на правилата стана възможно, след като бяха направени промени в Закона за горите.

Към заявлението се прилагат:  документ за собственост;  актуална скица на имота,  извадка от горскостопанския план или програма или лесоустройствения проект с таксационни описания за подотделите, включени в имота;  удостоверение за наследници; нотариално заверено пълномощно от собственик/собственици – когато заявлението се подава от несобственик; запечатан непрозрачен плик с предложена продажна цена на поземления имот.

В случаите на съсобственост върху имота, заявлението се подписва от всички съсобственици или от техни пълномощници с нотариално заверени пълномощни.

Оценка на предложенията

Комисията ще оценява всички надлежно попълнени заявления, с приложени документи към тях. Поземлените имоти в горски територии, посочени в допуснатите от комисията заявления, ще се класират по следните критерии:

  1. наличие на обща граница с горски територии – държавна собственост;
  2. специални и защитни функции на горските територии, предложени за закупуване;
  3. площ на имота

Оценяването на първия етап на предложените за закупуване поземлени имоти в горски територии представлява сбор на точките, които получава имота, както следва:

  1. имотът граничи с горски територии, държавна собственост – 30 т.
  2. имотът не граничи с горски територии, държавна собственост – 0 т.
  3. горските територии, попадащи в имота, имат защитни или специални функции – 10 т.
  4. горските територии, попадащи в имота, нямат защитни или специални функции – 0 т.
  5. площта на имота е до 0,1 ха – 0 т.
    1. площта на имота е над 0,1 ха до 2 ха – 15 т.
    2. площта на имота е над 2 ха до 5 ха – 12 т.

Оценяването на поземлени имоти в горски територии, които се състоят от повече от един подотдел (насаждение или друг вид горска територия) с различни показатели, се извършва пропорционално на площта на подотделите, участващи в имота.

След оценката на първия етап на поземлените имоти в горските територии, посочени в допуснатите заявления, комисията ще ги класира в низходящ ред съобразно сбора на получените точки. За всеки класиран поземлен имот в горска територия ще се посочва и предложената от заявителя продажна цена, както и площта на имота с точност, съобразно представените документи.

Държавното предприятие ще възлага на независими оценители да оценят поземлените имоти в горски територии, получили най-голям брой точки след оценката и класирането от първия етап. Сумата от предложените цени е в рамките на определените във финансовия план на предприятието средства за закупуване на горски територии. Оценителите ще правят огледи на поземлените имоти, като разходите са за възложителите.

Класиране

Комисията ще сравнява предложената от заявителя цена, изчислена за 1 дка,  и цената от оценката на независимия оценител, изчислена за 1 дка. Класирането на поземлените имоти в горски територии ще се извършва според разликата в единичните цени на декар – предложената от заявителя цена спрямо оценката на независимия оценител. На първо място ще се класира предложението за продажба, при което  разликата между цената на декар, посочена от заявителя, и тази от оценката е най-голямо положително число. Имоти, чиято предложена продажна цена на 1 дка е по-висока от цената на 1 дка от оценката по чл. 16, няма да се класират.

Договорите за покупко-продажба на класираните поземлени имоти се сключват в 14-дневен срок след получаване на уведомлението  от заявителя.

След крайното класиране на заявленията ДП ще направи предложение до министъра на земеделието и храните за изразходване на средства от фонд „Инвестиции в горите” за закупуване на горски територии.

Последващи процедури

При следващи процедури за закупуване на поземлени имоти в горски територии от ДП, заявления, които са отпаднали в класирането на първия и втория етап могат да бъдат повторно разгледани и класирани. В този случай заявителите могат да приложат единствено онези документи, при които има настъпила промяна на обстоятелствата.

В 14-дневен срок след подписването на договорите ДП публикува на интернет страницата си информация за единичните цени на 1 дка, на които са сключени договори за закупуване на горски територии от физически лица. Посочва видът на горските територии, стопанския клас, в случай, че те са насаждения,  и типа на месторастенето. За имотите, които се състоят от повече от един подотдел (насаждение или друг вид горска територия), се посочва и делът на участие в общата площ на имота на всеки подотдел.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА