Стартират Училища за готвене – ежемесечни кулинарни курсове и дискусии от За Земята

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Тази събота, 14-ти ноември Екологично сдружение За Земята стартира поредица от ежемесечни кулинарни курсове Училища за готвенe. Новаторското на курсовете е, че съчетават придобиването на практически умения от професионални кулинари с дискусии и лекции за храната.

Първият курс на Училища за готвене започва с една от най-старите храни на човечеството – хляба, a домакин на кулинарното ни събитие, ще бъде Фурна “НадЕжко”, част от мрежата Хлебни къщи с ателието “Пътят на квасения хляб – качествени зърнени култури и ръчно месене на хляб”. Стефан Григоров, управител, технолог и главен хлебар на Фурна „НадЕжко” – Хлебна Къща София, ще ни разкажe как се прави хляб с квас без никакви подобрители и консерванти, кои са старите, местни, житни култури, тяхната съдба и с какво те са по-добри от по-съвременните им заместители.  Ще научим и още любопитни неща – как се прави квас, какви видове има, как се обновява и съхранява за години напред.

Курсовете са отворени за всеки, който иска да научи повече за храната в неговата чиния и иска да се погрижи тя да е не само вкусна, но и здравословна, “справедлива” и с положително влияние върху общности от т.нар. “развиващи се” страни. Всеки месец от „Училища за готвене“ ще ви изненадваме с разнообразни храни, теми и гости, с които постепенно ще обогатяваме и допълваме не само кулинарните си умения, но и знанията си за полезната храна.

Докато готвим с нашите майстори-кулинари, ще изследваме още връзката между вкусната и здравословна храна, хората и биоразнообразието.  По време на курса ще говорим за произхода на храната, нейните хранителни и здравословни стойности и пътя, който тя изминава, за да стигне до нас.

Заедно ще дискутираме и редица актуални теми – как се произвежда соята и палмовото масло, какъв е екологичния отпечатък на някои вносни продукти като кафe, какао и други вносни продукти, възможно ли е и как може да намалим негативното влияние от хранителната промишленост и да превърнем в храната в източник на здраве за нас и за земята.

Ще готвим и говорим за местна храна, което означава по-свежа, по-питателна храна, повече работни места и не на последно място по-запазена  околна среда.

Училища за готвене – пътят на храната до нашата чиния, са практически курсове за готвене, част от дейностите по проект Schools of Sustainability на За Земята и Приятели на Земята Европа, който промотира неформални методи за екологично образование с особен акцент върху придобиването на практически знания, и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат, както хората, така и природата.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама