Стопаните в Пловдивско почитат Св. Мина като закрилник на домашните птици

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути
Малко известен факт е, че стопаните в Пловдивско тачат свети Мина като закрилник на домашните птици. Това каза за радио „Фокус” – Пловдив, Лора Христозова, уредник в Регионален етнографски музей – Пловдив. Именно по тази причина днес, в деня на неговия празник във всяка къща се коли кокошка, а перата й се пазят през цялата година. Възрастни знахарки и лечителки лекуват с тези пера, както хора, така и домашния добитък – баят и правят различни отвари с тях.
Вярва се, че Св. Мина е покровител на всички, които са загубили нещо и помага те да го си намерят, защото той поддържа надеждата и вярата в това, че няма нищо, което е невъзможно, нищо, което не може да бъде поправено. От друга страна той е лечител. Много народни лечители и знахари го тачат. Свети Мина е покровител и на жените,  затова на този ден те отправят молитва към него за защита на дома, за здравето на децата в семейството, обясни Христозова. От него очакват закрила и воините, защото някога той е бил прочут воин, преди да се оттегли и да стане монах в пустинята.
По думите на Христозова, характерно за българските народни вярвания и празнична обредност е, че българинът натоварва свети Мина с мисията да бъде господар на вълците – той ги пуска и прибира: „Неговият празник съвпада с т.нар. вълчи празници в календара на българите”, каза Христозова и уточни, че по време на тези вълчи празници трябва да се спазват различни забрани, за да не слизат вълците близо до селището и да не нападат стадата и хората. Вълчите празници започват от Архангеловден, от 8 ноември и приключват до Коледните заговезни. Това, според народните вярвания, е едно опасно, лошо време и има много забрани.
Жените не трябва да шият, да кроят, да бродират, да предат, нищо което е свързано с шиене, защото по този начин трябва да завържат устата на вълка. Не се носи нищо вълнено на този ден, за да може да не срещнеш вълк когато излезеш на пътя. Не се използва гребен, защото това символизира вълчата паст, зъбите на вълка. Също се връзват ножиците с червен конец, за да се завърже устата на вълка.
„Ако днес времето е ясно и слънчево това означава, че през лятото ще има много пчели и съответно много мед, докато ако вали сняг и е мъгливо, пчелите няма да се роят и медът ще бъде много малко”, каза Христозова. Освен къщната работа, на днешния ден не бива да се работи нищо и на полето. Това е свързано с вярата на хората, че Свети Мина е покровител на болестите. Жените посещават параклиси и църкви, които носят името на свети Мина, палят свещи и раздават хляб за здраве помежду си. По думите на Лора Христозова, има интересен факт, че свети Мина е повелител и покровител на една от най-тежките, страховити и заразни болести в миналото – чумата. В деня на свети Мина се приготвят специални обредни хлябове, които са намазани отгоре с мед, защото се вярва, че свети Мина е единственият, който е успял да залови и да заключи тази коварна болест и по този начин да стане сладък и по-благ животът на хората.
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА